lördag, januari 30, 2010

Bland gräsrötter och trädtoppar

Listor och rankningar skall man ta på samma sätt som opinionsundersökningar, med en rejäl nypa salt. En sak som slog mig när jag såg Politometerns lista av de mest inflytelserika politiska bloggarna var skillnaderna i sammansättningen av de som representerar partierna i bloggosfären. Är bloggarna förlängda partiorgan eller är det gräsrötternas arena? Är det skillnaden av att sitta i majoritet eller opposition som avgör och är det skillnad på att tillhöra ett parti som är en folkrörelse?

De senaste timmarnas bläddrande och klickande får jag tacka Edvin Ala(m) för. Han frågade mig på en bloggning om jag ansåg att han var en hög partiföreträdare, vilket han inte är. Men vilka är då höga företrädare för sina partier i bloggosfären? Jag botaniserade bland Politometerns listor över respektive partis 25 främsta bloggare, och så här ser det, bland gräsrötter och trädtoppar. Som gräsrot så kan man ha politiska uppdrag, men inte vara heltids arvoderad och inte jobba för regeringen. Man kan dock vara anställd av sitt parti och ändå ses som gräsrot. En trädtopp är Riksdagsledamot, landstingsråd, kommunalråd, oppositionsråd eller har höga uppdrag inom parti eller ungdomsförbund.

Det finns naturligtvis ingen direkt sanning i denna lista eftersom bedömningen avgörs av undertecknad när det väl kommer till kritan. Har även hittat bloggar som är inaktiva och personer som lämnat sina uppdrag. Kan även konstatera att Politometern har ett antal dubbletter med på sina listor. Vill du veta hur du har rankats som gräsrot eller trädtopp så ge en kommentar. Tydligt är dock vilka partier som har en dominerade elit i sin bloggosfär.  

Socialdemokraterna topp 25(341 bloggar totalt)
Gräsrötter: 18 stycken
Trädtoppar: 7 stycken

Omdöme: Folkrörelse, även på nätet. Gräsrötterna dominerar kraftigt, även i toppen av listan av mest inflytelserika. Första trätoppen noteras på 11:e plats. 

Piratpartiet topp 25 (144 bloggar totalt)
Gräsrötter: 18 stycken
Trädtoppar: 7 stycken

Omdöme: Nybörjarna som har medlemmarna som bas, men en dominant topp av listan körs av trädtoppar. Kvalitén på slutet av listan kan verkligen ge mer att önska.

Vänsterpartiet topp 25 (185 bloggar totalt)
Gräsrötter: 16
Trädtoppar: 9

Omdömme: Bra mix av båda typerna av bloggar genom hela listan. Känns genuint och stabilt. 


Miljöpartiet topp 25 (110 bloggar totalt)
Gräsrötter: 12 stycken
Trädtoppar: 13 stycken


Omdöme: Bra balans mellan rötter och toppar generellt, Bra mix i början av listan men i mitten tar topparna kommandot. På slutet av listan sjunker kvalitén ett snäpp för mycket.   

Folkpartiet topp 25 (151 bloggar totalt)
Gräsrötter: 11 stycken
Trädtoppar: 14 stycken

Omdöme: De tidigare så dominanta liberalerna på nätet har tappat stinget. Tidigare gräsrötter är ersatta av trädtoppar. Är det makten som korrumperar eller? Gräsrötterna dominerar dock toppen av listan.

Kristdemokraterna topp 25(93 bloggar totalt)
Gräsrötter: 9 stycken
Trädtoppar: 16 stycken (en dubblett noterad)

Omdöme: Bra blandning i toppen, sämre mot slutet. KDU drar det stora lasset och håller en god fasad, skrapar vi lite på ytan av en del på bloggarna så är det dock väldigt tunt. 

Centerpartiet topp 25(161 bloggar totalt)
Gräsrötter: 9 stycken (en dubblett noterad)
Trädtoppar: 16 stycken

Omdöme: Stureplanscentern dominerar kraftigt. Landsbygden har svårt att hänga med och trädtopparna dominerar kraftigt i början på listan. Folkrörelse på nätet, skulle inte tro det.  
  
Moderaterna topp 25 (185 bloggar totalt)
Gräsrötter: 7 stycken
Trädtoppar: 18 stycken

Omdöme: Företräder eliten genom eliten. Mary räddar hedern för den Moderat bloggosfären genom en välförtjänt första plats. Gräsrötter göre sig icke besvär på listan och de kan ses som ogräs i den annars så väl ansade rabatten av Moderata bloggare, av högre rang.

Nymedia på detta:
S-buzz

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: