onsdag, januari 20, 2010

Regeringstrött Reinfeldt blundar för verkligheten

Läser pressmeddelandet från Novus väljarbarometer för januari. Mätningen visar på en ledning för den rödgröna oppositionen med 9,9 procentenheter. Novus gör analysen att det i december skedde en tydlig förändring i opinionen, oppositionen ökade sin ledning från 3 procentenheter i november till 9 i december. Jag minnas debatten om sjukförsäkringen tydligt och Husmark Pehrsons lägner. Mätningen bekräftar läget med en klar ledning för den rödgröna oppositionen. Precis som de mätningar som levererades i slutet av december.

Med denna bakgrund så väljer nu Reinfelt att ta i ännu lite hårdare än tidigare debatter, för att tala om oppositionens förslag. Detta istället för att ge konkretat exempel på vad han själv vill. Reinfeldt talar om att han fredat välfärden, att oppositionen vill lägga framtiden i utredningar och att den borgerliga alliansen levererar väl förberedda förslag och har erfarenhet att ta ansvar för Sverige. Vart finns idéerna, vart finns engagemangt? Jag vill bara påminna om att den erfarenhet resulterat i ett beräknat underskott 179 miljarder för 2009. Jag vill även påminna om de väl förberedda förslag som sjukförsökringen, som fick göras om direkt. Trafikförsäkringen som läggs i papperskorgen och en obligatorisk a-kassa som endast blev en våtdröm för Sven-Otto Littorin.

Är det då inte märkligt att verkligheten utanför riksdagens kammare ger en sådan skild bild än den som finns inuti Reinfeldt huvud. Helt uppenbart är att opinionen i Sverige inte delar Fredrik Reinfeldts bild av det som han kallar för verkligheten. Men det är väl klart, vem vill tala om misslyckanden och missade chanser när man skall framså som en vinnare. Fredrik Reinfeldt som mest verkar stolt och nöjd med det Sverige han nu ser. Hans politik har givit ett ökat utanförskap, ett Sverige som bemöter arbetslösa ungdomar med passivitet och där man sänker skatterna på lånade pengar. Det är det opinionen i Sverige ser, men det väljer en regeringstrött Reinfeldt att blunda för.

Gammelmedia på detta:
AftonbladetSvD  , DN , Expressen

Nymedia på detta:
Karin BerghPeter Högberg , Peter Högberg2 , Tokmoderaten , Bloggarna , Innerstadens S-förening , Kent Persson , Victor Tullgren  

Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

Kristian sa...

Reinfeldt verkade nästan desperat i de klipp från debatten som jag har sett. Vet inte om du såg honom när han medverkade i SVT Morron och nästan blev arg på programledaren. Han kunde inte hanter svåra frågor om cancersjuka som tvingas ut på den "reguljära arbetsmarknaden". Han försökte istället berätta om att sjukskrivningarna har minskat men enligt vad jag läst har de i genomsnitt miskat med 3 timmar.

Krassman sa...

@Kristian
Du har rätt, sjukskrivningarna har minska med 0,4 procent, vilket motsvarar 3 timmar per person. Allt enligt rapporten från ISF. Se länk nedan. Jag bloggade även om detta när rapporten kom. Se inlägget om Husmark Pehrson effekten från den 13/1.

http://www.inspsf.se/digitalAssets/0/46_rapport_2010-1t.pdf