tisdag, januari 12, 2010

Så när kommer skattesänkningen?

Efter snart tre års utredning kring förändringen av trafikförsäkringen så backar nu den borgerliga regeringen. Orsaken är nämligen att trafikförsäkringspremierna skulle stiga med hela 70 procent om förslaget blev verklighet. Tanken från den borgerliga regeringen var att trafikrelaterade kostnader för sjukpenning, sjukersättning och aktivitetsersättning helt skulle betalas av trafikförsäkringssystemet, och inte som i dag av socialförsäkringssystemet.


Nu när regeringen backar från den tidigare inslagna vägen så väcks en fråga i mitt huvud. När tänker den borgerliga regeringen dra tillbaka det första steget som man tog den första juli 2007 på denna väg, det var den dagen man införde en skatt på trafikförsäkringen på 32 procent. Det tidigare genomsnittet på premien för en privatägd personbil var 2200 kronor. Med den nya skatten har premien blivit cirka 2900 kronor. När beslut togs 2007 fanns det en massiv kritiken från försäkrings- och motorbranschen och privatpersoner. Det verkar dock den borgerliga regeringen och media som rapporterat om nyheten reflekterat över detta faktum.

Vi vet alltså inte om skattehöjningen på 32 procent Av trafikförsäkringspremien och 22 procent av trafikförsäkringsavgiften ligger i den premieökningen som nu presenteras i förslaget. Gör inte den första skattehöjningen det så betyder det att höjningen är avsevärt högre. Gör det det betyder det att man helt enkelt inte vill tala om det. Genomförs inte förändringen av sjukförsäkringen på detta område, ja då ser jag inte heller någon anledning till varför skatten på trafikförsäkringen skall vara kvar.

Gammelmedia på detta:
DN , DN2 , SvD , Aftonbladet

Nymedia på detta:
Peter Andersson , Cornucopia , Synnerligen kunnigast , Tankar tar vägen , Hobby filosofen

Krassman, In Your Face

1 kommentar:

Kristian sa...

Antagligen har alliansregeringen gjort en överenskommelse med försäkringsbolagen om att de ska få behålla de pengarna som premien för trafikförsäkringen höjdes med. På så sätt behöver inte regeringen tappa ansiktet och försäkringsbolagen tjänar en slant.