söndag, januari 17, 2010

Räddar stödrösterna blocken?

Att Demoskops "lilla" mätning som presenterades här om dagen skulle få sådan effekt i debatten som den gjort var det nog inte många som trodde. Denna telefonmätning med 1002 respondenter som visar att tre partier åker ur riksdagen, och ett nytt kommer in är en sensation sett till andra mätningar. Dock tror jag det är farligt att ge denna mätning, som är en av närmare 200 som genomfört sedan valet 2006 för mycket vikt inför den kommande valrörelsen.

Idag i SvD får vi följa blockens två svagaste kort, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Ser man på KD så har partiet enligt Svensk Opinion.nu ett genomsnitt på 4,4 procent i mätningarna som gjorts sedan valet 2006.  Visst så riskerar KD att åka ur riksdagen men osäkerheten i mätningarna är fortfarande avgörande och visst kan Moderata stödröster åter lyfta KD över fyraprocentsspärren till riksdagen. Men då behöver nog KD hitta en fråga som ger högre trovärdighet en satsningen kring "verklighetens folk". Partiet fick i valet 6,6 procent av rösterna att jämföra med 9,2 procent i valet 2002 så är partiets kräftgång i opinionen väldigt tydlig. Skall bli intressant och se vilken fråga Göran Hägglund försöker använda som hävstång i den kommande valrörelsen för att lyfta sig på valdagen. 2006 var det ju garantier för att sänka bensinskatten som gav partiet en skjuts.    











  
KD:s sammanvägda resultat enligt Henrik Oscarsson

Vänsterpartiet har under perioden efter valet pendlat någonstans mellan 5 och 6 procent i opinionen. Om jag tittar på Henrik Oscarssons sammanvägning av alla opinionsmätningar som gjorts sedan november 2006 så har Vänsterpartiet varit under fyraprocentsspärren 17-20 gånger i de cirka 200 mätningar som gjorts. Jag har fått uppfattningen att det mer eller mindre är ett att vissa Moderater väljer att ge sin röst till KD på valdagen, för att partiet inte skall riskera att åka ur riksdagen. När det gäller Socialdemokrater som skulle resonera på ett liknande sätt och ge Vänsterpartiet en "stödröst" är jag mer tveksam till att det sker på samma nivå som inom Moderaterna. Detta är dock bara en känsla jag har och det skulle bara uppfriskande men några andras synpunkter på detta.

Att båda dessa partier behöver politisk utrymme för att göra en bra valrörelse är solklart. Att Vänsterpartiet har de största möjligheterna till detta är också solklart. Ett tydligt vänsteralternativ behövs i den rödgrön oppositionen som är just ett mitten-vänster alternativ till det höger-höger alternativ som den borgerliga alliansen är. Det faktum att Kristdemokraterna nu även förvaltar makten blir tydligt i reportaget som SvD gör när Hägglund nu är ute och försöker hitta "verklighetens folk". De personer han träffar har listor på förändringar som han behöver genomföra, eftersom dom ser den verkligheten som Göran Hägglund och de borgerliga partierna skapar.

Gammelmedia på detta:
SvD


Nymedia som är intressant denna morgon:
Johan Westerholm , IndependentforesterHBT-sossen , Tokmoderaten  , Alltid rött alltid rätt

Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

Robsten sa...

Jag är uppriktigt förvånad att ingen reagerar eller ens verkar notera den taktik som innebär att partifolk (i detta fall partiledaren Hägglund) vänder sig direkt till auktoriteter inom vissa folkgrupper. Detta för att hela befolkningsgruppen mer eller mindre automatiskt röstar som auktoriteten. Det var inte riktigt så vår demokrati var tänkt att fungera.

Einar Berg sa...

Jag tror att siffrorna kommer att vara "korrigerade" redan om mindre än en månad. Jag tror att alla partier sitter ner i båten i väntan på de frågor som obönhörligen kommer att komma upp under våren. Skatter, välfärd och pensioner. Man kan tycka vad man vill i dessa frågor. Men det finns en gräns för hur mycket kan kan ljuga eller låtsas som att det regnar, för det är tre frågor slår till lika snabbt i folks liv som ABS-bromsarna i en bil.