måndag, januari 11, 2010

Jobbsveket är ett faktum

Utanförskapet skulle försvinna och trösklarna för arbete skulle sänkas, det var politiken som den borgerliga alliansen vann valet på 2006. Ungdomsarbetslösheten låg i november 2009 på 22,9 %. Den borgerliga alliansens försök att skaffa de unga jobb är den så kallade jobbgarantin. Ett system som erbjuder unga att under tre månader söka jobb och först efter det påbörjas aktiva insatser. En rapport som LO-ekonomerna gjort visar att nio av tio i jobbgarantin får varken utbildning eller praktik. Samtidigt de skrotat 60% av de tidigare arbetsmarknadsutbildningarna.

I Göteborgs- Posten levererar idag Mona Sahlin en svidande kritik mot den borgerliga alliansens svek mot de unga och arbetslinjen. "Insatserna för entreprenörskap och företagande lyser med sin frånvaro – trots allt prat om motsatsen. Och regeringen har kapitulerat i arbetsmarknadspolitiken. Fler än 100 000 arbetslösa göms undan i de så kallade jobbgarantierna där inte ens två procent får utbildning. Detta är ingen seriös ekonomisk politik. Mot regeringens jobbsvek ställer vi vår ekonomiska politik för fler jobb: Vi vill investera i entreprenörskap, jobb, praktik och utbildning." skriver Sahlin.

Socialdemokraterna föreslår ett riktat avdrag för alla som anställer en arbetslös ungdom. Hela arbetsgivaravgiften kan dras av för den som anställer en arbetslös mellan 20 och 25 år. Det ger unga arbetslösa möjlighet att få en anställning med avskaffad arbetsgivaravgift. För att ge stöd åt de unga som står längst från arbetsmarknaden vill Socialdemokraterna dessutom ge 4 000 ungdomar en möjlighet till jobb genom ett väl tilltaget förstajobbet-avdrag. De arbetsgivare som anställer en långtidsarbetslös ungdom kan dra av två tredjedelar av hela lönekostnaden under ett års tid. Tydliga exempel som visar att det går att skapa förutsättningar för att förbättra situationen för våra unga på arbetsmarknaden, om viljan finns.

Anders Borg meddelade för första gången att fokus låg på att arbetslösheten inte fick bita sig fast den 3/7-2009. Något som bara kan ses som ett sent uppvaknande. Anders Borg har själv erkänt att Socialdemokraternas jobbpolitik skulle ge fler sysselsatta. Dessutom så skulle vi inte heller gjort som den borgerliga regeringen och höja kostnaden för ett medlemskap i a-kassan och sänkt dess ersättningsnivån.Något som gjort att en halvmiljon personer lämnat a-kassan.

Gammelmedia på detta:
SvD , SvD2 , Aftonbladet , GPDNNymedia på detta:
Peter AnderssonClaes Krantz  , Per Altenberg  , S-buzz


Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

Anonym sa...

Trodde du var allergisk mot artiklar som kom från centralakanslier. Har du slutat att blogga eller har ni alla fått en order att få ut detta på era bloggar???

Krassman sa...

@Anonym
Men så illa är det väl ändå inte? Självklart så väljer jag att lyfta fram en artikel som min partiledare har skrivit, som berörs i gammelmedia. Misstänker att det är ganska vanligt bland politiska bloggare att göra det.

Det är ju inte så att jag kopierat Mona Sahlins artikel heller, de gånger jag återger en hel artikel är när jag själv skrivit den eller medverkat till att skriva den.

Det där med att beordra bloggare förresten, det funkar inte ens när dom är anställda ;)