söndag, januari 24, 2010

Flaggskeppet har gått på grund

Sven-Otto Littorins flaggskepp som skulle skjuta utanförskapet i sank, nystartsjobben, har utvärderats av arbetsförmedlingen. En av sex nystartsjobbare har idag fått en anställning, ett resultat som Littorin själv ser som en framgång. Själv tycker jag att Littorins flaggskepp har gått på grund. Utvärderingen visar att totalt 60.000 personer har eller har haft ett nystartsjobb. 10.000 har alltså fått en vanlig anställning, fortsatt hos samma arbetsgivare eller fått arbete på Samhall. 20.000 är åter i arbetslöshet, 25.000 är kvar i nystartsjobben.

Alla insatser för att få långtidsarbetslösa tillbaka till arbetsmarknaden är bra, men om det är en framgång när cirka 17 procent fått ett arbete vet jag faktiskt inte. Speciellt när man som i denna lilla information även har med nystartsjobb som givit anställning i Samhall samt blandat arbetsgivare som varit omfattade av reformen med andra arbetsgivare där de omfattade fått jobb. Har inte hittat rapporten men jag får väl återkomma om jag missuppfattade något i formuleringen från det som återgivits nyheterna.

Flaggskeppets utformning har allt efter sjösättningen ändrats i form och omfattning. Hade man gjort ett ordentligt förarbete, istället för att som på vanligt göra ett borgerligt hastverk så hade säkert effekten av reformen varit bättre. Först skulle bara privata företag omfattas av reformen som infördes 1/1 2007. Ett år senare ändrade man sig och reformen skulle även gälla offentlig sektor, eftersom merparten av nystarstjobben gick till män.

Tidigare uttryckte Littorin att kravet för nystartsjobb i offentlig sektor är heltidsanställning, detta dementerades dock senare. I september 2007 så berättade Littorin att nystartsjobben hade givit 10 000 arbetstillfällen inom privat verksamhet och att det minst borde röra sig om samma antal inom det offentliga. Så här i efterhand kan vi väl konstatera att Littorins siffra från 2007 fortfarande står sig. Fördelningen mellan offentligt och privat har jag inte men det skall bli intressant att botanisera lite i den och jämföra utfallet med de tidigare ambitionerna.

Gammelmedia på detta:
DN , SvD , Aftonbladet , SR


Nymedia på detta:
Clas Krantz , Ospecifikt , Lars Björndahl

Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

Anonym sa...

Åh herregud för trångsynta gråsossar... Har du hört talas om finanskrisen? Det är bättre att köra på sossarnas linje: En gång arbetslös, alltid arbetslös. Gå nån jävla kurs och få 300 stämpeldagar till och få ut lika mycket som en heltidare eller helst mer. Jag jobbade på tvåskift på SAAB slutet av 90 talet, råkade jag vara sjuk tre dagar en månad så hade kompisen som var arbetslös ut mer än mig!! Sjukt samhälle! Nej höj skatterna ännu mer, högst skatt i världen är inte nog, finns kanske någon galax utanför vintergatan som har högre... Sossarna har så många gratisväljare, äh jag röstar på sossarna det har ja ju alltid gjort. Jag hoppas de snart börjar tänka själva och inse vilken skev samhällsuppfattning partiet de röstat på i alla tider har. Förhoppningsvis gör Fredrik slarvsylta av nervösa Fifflarmona ikväll!!

PeO sa...

Tja. Under sossarnas långa tid var det "arbetsmarknadåtgärder", AMS jobb och annat som syftade till att dölja den verkliga arbetslösheten. Hur många hundratusentals har inte gått i sånt genom åren? Lätt att sitta i opposition och kasta skit när man inte behöver göra ett dyft för att verkligen skapa nya jobb. Om S vinner valet skall det bli mycket intressant att se var alla dessa nya UTLOVADE jobb kommer att skapas. Troligen via massiva skattehöjningar och mer "vuxendagis" typ AMS och annat flum.

Speciellt som det nu börjar komma signaler från S om att man skall strypa bemanningsföretagens verksamhet. Östros är ute och vevar. Dom är ju inte "riktiga, LO stämplade arbetsgivare" i gammal S anda. Nä - dom låter folk tänka själva och det går ju verkligen inte för sig. Bemanningsföretagen (och tjänstesektorn för hushållsnära tjänster etc) sysselsätter idag 10-tusentals personer. Jobb som INTE finns i den traditionella industrin som S vurmar för.

Krassman sa...

@Anonym
Vad har finanskrisen att göra med nystartsjobben anonym. Detta var till för att ge de som stod längst från arbetsmarknaden ett arbete genom att man tog bort arbetsgivaravgiften för den gruppen. Jag pekade på orsaker till varför jag tror att bara 17% av dessa idag har ett jobb. Vad du skriver om vet jag faktiskt inte.

Dina erfarenheter från 90-talet är inte aktuellt i vår politik som vi går till val på 2010. Du kan börja med att studera vår politik för fler jobb på socialdemokraterna.se eller rodgron.se innan du börjar berätta vad "sossarnas linje" är för något. Där kan du även hitta vår skattepolitik som du även behöver läsa. Kolla i kalendern anonym 90-talet är bort och kommer inte tillbaka vare sig du vill det eller inte.

@PeO
Två fel gör inte ett rätt PeO. För mig räcker det gott med att självaste Anders Borg erkänt att Socialdemokraternas jobbpolitik skulle leda till en högre sysselsättning än hans egna. Det borde räcka för dig med Pe0, men du vevar på istället du.....