måndag, januari 04, 2010

En valfri och fungerande a-kassa för alla

Den borgerliga alliansen talade sig i början av mandatperioden varm för att införa en obligatorisk a-kassa. Sven-Otto Littorin gjorde då jämförelsen med att man i Sverige måste ha en bilförsäkring, därför skulle nu alla få en obligatorisk försäkring mot arbetslöshet. Den borgerliga kollektivismen till ära. Vi vet hur de gick med dessa funderingar. Likt införandet av skatten på trafikförsäkringen så valde borgerligheten istället att höja egenavgiften till a-kassan, sänka ersättningen och på detta sätt göra så att 500 000 människor valde att lämna a-kassan. Något som vissa borgerliga förespråkare kallar för införa arbetslinjen.

I DN kan vi idag läsa om Socialdemokraternas förslag till en ny och reformerad a-kassa. En arbetslöshetsförsäkring som inte diskriminerar unga och föräldrar med barn under 18 år. - I ett ansträngt ekonomiskt läge prioriterar vi att sänka den enskildes kostnad för A-kassan. Vi ska också höja taket. I dialog med facket tänker vi efter valet se över det komplicerade regelverket, skriver Sven-Erik Österberg (S).
A-kassan skall enligt oss Socialdemokrater vara en väl fungerande, tydlig, frivillig och solidariskt finansierad arbetslöshetsförsäkring.

Idag har vi en ett antal a-kassor som kämpar med att motverka effekterna höga arbetslösheten för de enskilda. Dessutom så skall a-kassorna hantera de ständiga förändringarna som den borgerliga regeringen gör av deras rutiner för utbetalningar, ersättningens storlek, finansieringen, medlemsvillkoret och de nya arbetsgivarintygen. Under de senaste 30 månaderna har a-kassorna tvingats bygga om sina system för utbetalning 15 gånger, allt enligt Sven Otto Littorins förordningar. Effekten av detta och a-kassornas ökade arbetsbelastning har gjort att väntetiden för nya ersättningstagare med grundbelopp från a-kassan har ökat med elva veckor från oktober 2008 till oktober 2009.

Att det måste finnas en omställningsförsäkring som är snabb och välfungerande som ser till individens förutsättningar mellan jobben verkar inte vara något som den borgerliga regeringen har snappat upp. Det är väl att se som den nu mer havererade rehabiliterings kedjan som den borgerliga regeringen infört. Även den med intentionen att det skulle leda till fler i arbete, men hastverkets effekter känner vi till och snart kommer rapporterna att komma när det gäller antalet som kickas från sjukförsäkringen till kommunernas socialbidrag. Antalet bidragstagare och människor i utanförskapet fortsätter alltjämt att öka i det borgerliga Sverige.  

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet , SvDDN


Nymedia på detta:
Röda BergetMonica Green , Peter AnderssonMartin Moberg , Kulturbloggen , Björn Andersson , Mårten Ström , Peter Högberg

Krassman, In Your Face

1 kommentar:

blues sa...

Inget nytt under (borgerliga)solen - hur ska annars de välstälda och toppeliten åtnjuta sina bonusar och privillegier? Vi små utsatta ska slåss om vilka lågavlönade jobb som helst och vara oerhört tacksama att överhuvudtaget få ett jobb. De rika måste sko sig på vår bekostnad - hur skulle annars Annika Falkengren tjäna 100 000 kr - om dan, summan som jag får (lite mer) under ett helt år? Och sen ska herre Fredrik och resten av pesten låna miljarder kronor för att rädda våra banker men inte våra skolor, komvux, vård, äldreomsörg, unga, arbetslösa... Sjuka ska snart ut i det fria och slita häcken av sig för att - jobba. De ska få ett jobb som ska ge mer pengar än deras sjukersättning eller sjukpenning eller kanske deras a-kassa, under förutsättningen att de är medlemar. De som inte är det ska fort som fan, enligt Totto ansluta sig dit. Vilken fantastisk lösning, eller hur? Bara massa floskler, mantran, cynism, förakt och självklart en stor del hyckleri, som vanligt.