fredag, januari 15, 2010

Väntad utveckling för Centern

Centerpartiet har i de senaste opinionsmätningarna tappat kraftigt. Sedan valet 2006 så har partiet tappat 37 procent av väljarna. Idag presenterar Demoskop sin senaste mätning som även den visar på Centerpartiets tapp i opinionen. Partiet backar med 2,5 procentenheter jämfört med månaden innan och får totalt 3,1 procent av rösterna - den lägsta noteringen någonsin hos Demoskop.Tillsammans får C, FP, M och KD 41,8 procent av väljarstödet, en minskning med 2,5 procentenheter. V, S och MP får 51,2 procent, en ökning med 0,9 procentenheter. Men blockpolitiken är långt från stabil enligt denna mätning.
Kristdemokraterna, Centerpartiet och även Vänsterpartiet hamnar alla utanför riksdagens fyraprocentsspärr. Enligt uppgifterna som man finner på nätet så har Socialdemokraterna, SD och Moderaterna ökat sina tidigare noteringar men jag återkommer till detta senare. Oavsett det så är det uppenbart att kritiken mot Maud Olofsson nu riskerar att förvärra alliansens utgångsläge. Jag misstänkte utvecklingen redan vid de mätningar som publicerades under december månad men det här raset är större än vad jag förväntat mig. Vi skall dock komma ihåg att detta bara är en av alla dessa otaliga mätningar som kommer att publiceras under valåret.

Ett måste för den som tycker om det svenska språket och god prosa är Fredrik Antonsson, aka Tokmoderaten:s skildring på ämnet. Ett nytt stycke nutidshistoria med titeln "den gröna dvärgen" är född.   


Gammelmedia på detta:

Expressen , SvD , DN , Aftonbladet 


Nymedia på detta:
Peter Andersson , Tord Oscarsson , Röda Berget  , Peter Högberg , Johan Westerholm , Kent Persson , Bloggarna , Peter Swedenmark , Erik Laakso , Roger Berzell , Vegania , Jonas Morian , Johanna Graf , Björn Sundin
, Martin MobergUnder den lugna korkeken , Sjölander 

Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

PeO sa...

Illustrerar väl den allmänna trenden inom politiken idag. Två huvudsakliga block med två stora partier som bara blir större. S och M borde ju egetligen helt stå på egna ben. Med MP som ett velande alternativ i "mitten". V borde kastas på den historiska sophögen. C är ju även de historia i nån mening. SD hör inte hemma nånstans. FP kanske har en plats jämte MP i "mitten". KD vete fan var dom hör hemma - medeltiden?

Krassman sa...

@PeO
Kärnfulla och kloka tankar PeO. Hade ett liknande samtal med en god vän till mig som arbetar på Moderaternas kansli här i riksdagen idag. Det är en märklig tid vi lever i må jag säga.

Lars-Erick Forsgren sa...

Betr att det är märkligt att det finns tendenser att det bara ska finnas två partier, så kan jag hålla med.
Men det kan bero på att det är just så de vill ha det, både s och m.

F.ö. tror jag att mätningen visar den frustration som många känner över hur partierna ser ut idag.

ALLA riksdagspartier gör misstaget att tona ner eller helt (i praktiken) förneka sin grundideologi, hur kan folk bli annat än förvirrade och besvikna då???

Centern har råkat illa ut just nu, men detsamma kan hända alla partier under de kommande månaderna. Det kan mycket väl bli så att ca 3 partier åker ut. Och att 2 nya kommer in.

Det värsta vore väl om 3 gamla partier ryker och att bara sd kommer in. Kaos på alla plan. Både praktiskt och ideologiskt.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/01/hur-kan-man-bli-forvanad-over.html