lördag, januari 09, 2010

Två av tre partisekreterare ligger sömnlösa

Varje röst räknas, så är det. I DN så har man tagit pulsen på de mindre partierna som finns närmast riksdagens fyrprocentspärr. Kristdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. I artikeln får vi ta del av vittnesmål som Centerpartiets partisekreterare, Anders Flanking. Flanking som för nuvarande verkar leva i total förnekelse, eller så aspirerar han på att bli förklarad som sinnesförvirrad, så att valrörelsen skall förklaras ogiltig. Han uppger till DN att Centerpartiets situation är den samma som under valrörelsen 2006, man kan ju undra i vilket avseende?

Kristdemokraternas partisekreterare, Lennart Sjögren vill inte låta sig nedslås av de senaste halvårets opinionssiffror.- Vi har fått en väldigt bra utgångspunkt och bra läge genom diskussionen om verklighetens folk säger han till DN. Det är uppenbart att Kristdemokraterna vet något som varken opinionen eller oppositionen vet, vem som har rätt kommer tiden att utvisa. Själv tror jag att det bara är stödröster från gamla Moderater som kommer att rädda Kristdemokraterna från att falla ur riksdagen. Det är för mig ganska klart att det är Centerpartiet och Kristdemokraterna som kommer att kosta Reinfeldt regeringsmakten 2010.

Vänsterpartiet har haft dåliga opinionssiffror senaste tiden, men har i de senaste vädrat morgonluft. Oron för att Vänsterpartiet skall falla ur riksdagen i valet 2010 är små och knappast befogade. Ett tydligt "vänster alternativ"kommer att behövas i det rödgröna samarbetet som är ett utpräglat mitten-vänster alternativ till skillnad mot det borgerliga alliansen som sedan Centerpartiets förflyttning på den politiska skalan inte är att se än något annat som ett är höger-höger alternativ.

Visst kommer valet 2010 avgöras på de små partiernas planhalva. Två allianser står mot varandra, och manöver utrymmet för de småpartierna inom respektive allians är begränsat. Ser man till de politiska sakfrågorna så har den rödgröna oppositionen en mycket större rörlighet och bjuder på fler möjligheter för partierna att profilera sig. Ser man till den borgerliga alliansen och Moderaternas partisekreterare, Per Schlingmanns profetia över vilka frågor som kommer att bli avgörande för valet så misstänker jag att både partisekreterare Flanking och partisekreterare Sjögren har svårt att sova om nätterna.

Gammelmedia på detta:
DN


Nymedia på detta:
Kent Persson , Stefan Nilsson , Under den lugna korkeken , I klartext , Tobias värld

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: