onsdag, januari 20, 2010

Bra minne men kort

När den nya borgerliga sjukförsäkringen presenterades och lämnades ut på remiss så var kritiken massiv. Christina Husmark Pehrson berättade sedan när farhågorna som remissinstanserna besannades att man inget visst och att instanserna inget hade berättat. Reportage om personer som fått lämna tidigare anställningar för att ställas mot ett heltidsarbete trots läkares utlåtanden, har vi kunnat läsa i varje lokaltidning. 1:a januari i år utförsäkrades närmare 17 000 personer från sjukförsäkringen, sedan fortsätter det med 3-4 000 per månad. Husmark Pehrson-effekten av politiken har redan redovisats, sjukskrivningarna har minskat med tre timmar per person.

Igår pekade Fredrik Reinfeldt på de rödgröna oppositionens förslag och kallade det för ofinansierat och att det var ett fuskförslag som åter skulle leda till passivitet. Som arbetsordningen bjuder så är det idag de borgerliga tidningarnas ledarsidor att falla in i klagokören som deras store ledare Reinfeldt påbörjat. Borta är kommentarerna kring lögnerna från Husmark Pehrson och alla vittnesmålen från systemets effekter.

I SvD beskrivs oppositionen förslag som ett hastverk. Man pekar på att allt inte är utrett och alla effekter inte är analyserade. Visst kan man förvänta sig att oppositionen skall sitta med alla svaren på frågorna som effekterna av en ny sjukförsäkring skulle kunna ge. Men det verkar vara svårt för SvD att minnas det systemet som borgerligheten genomförde för sex månader sedan..

Oppositionens förslag till en ny sjukförsäkring skiljer sig monumentalt på ett antal områden från den borgerliga alliansens. Vårt förslag är inte till för att skapa utrymme för skattesänkningar, det var det borgerliga systemet. Likaså kommer oppositionen att lyssna på remissinstanser som läkare, försäkringskassa, organisationer och näringsliv, detta till skillnad från den borgerliga regeringen. Oppositionens förslag baserar sig på en helt annan människosyn än det som den borgerliga regeringen företräder. "Sjukförsäkringen måste utgå från varje enskild individs unika situation och behov. Människor ska självklart kunna nekas sjukpenning, men bara om deras arbetsförmåga är sådan att detta är rimligt. Vi vill stärka individens rättigheter och införa en individuellt utformad handlingsplan med de aktiva insatser som behövs."

Den som inte drar slutsatsen att det är en avgörande skillnad på detta och de borgerliga arbetslinjen vill antingen inte förstå skillnaden. Eller så föredrar man helt enkelt att den borgerliga arbetslinjen, där de sjukas ersättningen skall finansiera skattesänkningar för de som arbetar och på så sätt bidrar till ett Sverige med ökade klyftor. Gör man det så är det helt okej att skriva det, men det vågar men tydligen inte SvD eller DN. 

Gammelmedia på detta:
SvD , DN , SvD2 , Aftonbladet , DN2 , DN3


Nymedia på detta:
Utredarna , Röda Berget  , Johan Westerholm , Peter Andersson

Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

TRIDENT sa...

JO - hur (s) hanterat de sjuka vet vi ju. Passivitet och 140 nya förtidspensionärer per DAG. Om man inte finner något märkligt i att vi i Sverige har haft bland västvärldens högsta sjukskrivningataltal då agerar man som en struts och blundar för sanningen.
Är svenskarna verkligen så mycket sjukare än våra nordiska grannar - eller har de under alla år an socialdemokratiskt styre funnits ett systemfel....

Jakob Fritzell sa...

@ TRIDENT
Men OM tidigare styre medverkat till ett systemfel berättigar väl det knappast rådande styre (tillika skaparna av ett system som slår ut ännu fler) att anklaga kommande styre för viljan och ambitionen att rätta till såväl tidigare som nuvarande brister.
OM rådande styre nu verkligen vill komma till rätta med sjukskrivningarna.

Spiff sa...

Världens friskaste folk är mest "sjuka" i hela världen...