fredag, januari 29, 2010

Ny regering och andelen osäkra är osäker

Idag presenterar DN/Synovate sin januarimätning. De rödgröna ledning har minskat till 2,9 procentenheter och de får tillsammans 48,6 procent mot 45,7 för de borgerliga och bildar alltjämt ny regering. Socialdemokraterna ökar med 0,6 procentenheter men både Miljöpartiet och Vänsterpartiet tappar 0,7 procentenheter. Moderaterna ökar med 2,4 procentenheter, ställt mot hela det borgerliga blockets som är  2,8 procent. Ökar gör även Folkpartiet vilket ytterligare pekar på problematiken inom det borgerliga blocket där Moderaterna är alldeles för dominanta.

Som en naturlig effekt av detta så backar Centerpartiet och Kristdemokraterna, men båda ligger över  fyraprocentsspärren. Siffror för SD, Piratpartiet och osäkra har jag inte hittat ännu men den borgerliga ökningen kan tyda på att de små partierna och att "soffan" ger sitt största inflöde till borgerligheten. Den rödgröna oppositionen minskar med 0,8 procent medan den borgerliga ökar med 2,8 procent, så någonstans kommer ju dessa "nya" procent ifrån.

Självklart så är resultatet inget glädjebesked men att skillnaden mellan blocken kommer att jämna ut sig ju närmare valdagen vi kommer är ingen nyhet, oavsett vad borgerliga ledare tror att orsaken är. Valet kommer att bli jämt och andelen osäkra är fortfarande hög, om man ser till andra mätningar. Vi vet att andelen som bestämmer sig sent har ökat i de senaste valen så detta kommer bokstavligen att avgöras på valdagen, trots de närmare 300 opinionsmätningar som snart genomförts sedan valet 2006.  

Gammlemdeia på detta:
DN, Aftonbladet , SvD , Expressen

Nymedia på detta:
Peter AnderssonBloggarna , Synnerligen kunnigast , Badlands Hyena , Per Ankersjö , Anders S Lindbäck , Peter Högberg , tack till Fredrik Antonsson för sitt flitiga länkande ,

Krassman, In Your Face

1 kommentar:

PeO sa...

Kan bara hålla med om att det blir ett intressant val. Ingen kan ta ut nån seger i förskott. Min gissning är dock att varken PP eller SD kommer in, det vore en verklig knall. PP är ju mest en samling virrpannor och SD direkt urblåsta - inga av dessa behövs i riksdagen. Enda stället dom hör hemma är i papperskorgen.