torsdag, juni 10, 2010

100 dagar kvar till Rödgrön regering

Ett antal mätningar (Synovate/Demoskop) har den senaste tiden visat att den borgerliga alliansen har gått om de rödgröna eller ligger lika. Idag presenterar SCB sin stora väljar undersökning vilket ger den rödgröna oppositionen 50,2 procent och Alliansen 44,2 procent. Socialdemokraterna får 33,8 procent, vilket tyvärr är en minskning. Moderaterna får 29,2 procent, vilket är en ökning med 2,2 procentenheter från mätningen i november.

Skillnaden mellan blocken är idag 6 procent vilket är en minskning på 1,5 procent från mätningen i november. Värt att komma ihåg är dock att den borgerliga alliansen valet med en marginal på 2,16 procent. Enligt SCB:n skulle inte SD komma in i riksdagen vilket är mycket glädjande. Någon uppgång för Piratpartiet syns inte heller i SCB:s mätning. De små borgerliga partierns problem fortsätter. Centerpartiet och Kristdemokraterna är närmast lika stora med 4,6 respektive 4,5 procent och Folkpartiet hamnar på 5,8 procent.
Statistiskt säkerställda förändringar jämfört med mätningen i november är en uppgången för Moderaterna med 3,0 procentenheter, för Miljöpartiet med 2,3 procentenheter och för Vänsterpartiet med 0,5 procentenheter. Statistiskt säkerställda nedgångar noteras för Centerpartiet med 0,4 procentenheter, för Folkpartiet med 0,7 procentenheter och tyvärr även för Socialdemokraterna med 2,7 procentenheter. Valet blir jämt och dagens mätning kommer onekligen att leverer magsura uppsötningar från borgerliga bloggare, men hinken står framme så det är bara köra igång.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

Christer sa...

Kul att du inte nämner att undersökningen, i stort sett, är gjord innan det rödgröna budgetförslaget :)

Krassman sa...

Kul att du tror att budgetförslaget som presenterades den 3:e maj skulle ha sådan stor effekt på opinionen, det tror dock inte jag.

Jag tror att de satsningar och siffror som den innehåller i stor utsträckning fortfarande är okänd för väljarna. Vi har fortfarande 100 dagar kvar på oss att tala om den.

Den stora frågan är vad alliansen skall tala om, sin budget eller bara komma med nya utspel och valfläsk för att få köra Sverige i diket i fyra år till.