måndag, juni 28, 2010

Vägval välfärd

Det var på Moderaternas partistämma i Gävle 2007 som Fredrik Reinfeldt sa de bevingade orden - Nu är det välfärdens tur. Ja, välfärd går före värnskatt. Vi vet alla hur det har gått med Moderaternas satsning på välfärden, 33 000 färre anställda inom välfärden så här långt och kommuner och landstings problem är långt från över.

Idag så skriver Mona Sahlin och Thomas Östros om Socialdemokraternas ambitioner på välfärdsområdet och man kan ganska lätt konstatera att det är stor klasskillnad på de två alternativen vid vägval välfärd. "Vi socialdemokrater vill bryta nedskärningstrenden. Vi vill genomföra ett brett program för att stärka kvaliteten i välfärden. Skolan, vården och omsorgen står inför stora utmaningar." skriver Sahlin och Östros och programmet sammanfattas i tre punkter.


1). Mer resurser.
Vi vill ha en välfärd av hög kvalitet som finansieras gemensamt och fördelas efter behov – inte efter plånbok. Välfärden kommer att tillföras mer resurser än de 12 miljarder kronor som vi redan avsatt i vårbudgetens första steg. Varje ny krona som Fredrik Reinfeldt utlovar till fortsatta jobbskatteavdrag eller sänkt skatt för höginkomsttagare vill vi använda till välfärden.

2). Bättre villkor för personalen.
En särskild heltidsmiljard ska införas. Miljarden ska fördelas till kommuner och landsting utifrån hur bra de är på att skapa heltidstjänster under 2011 och 2012. Det är oacceptabelt att tusentals kvinnor tvingas till ofrivilligt deltidsarbete. Det bryter mot den socialdemokratiska arbetslinjen. Vården och omsorgen står inför en generationsväxling med stora pensionsavgångar.

3). Starkare kvalitetsuppföljning.
Vi vill ha valfrihet för medborgaren. Men tillsynen och kraven på kvalitet måste skärpas. Det gäller alla skattefinansierade verksamheter – oavsett driftsform. Vi vill att svensk välfärd ska präglas av effektivitet och nytänkande. För att stärka utvecklingen vill vi tillsätta en innovations- och produktivitetsdelegation som ska bidra till att stärka välfärden.

Den 19:e september står alltså Sveriges välfärd vid ett vägval. 100 miljarder i ny skattesänkningar med den borgerliga alliansen, fortsatt ökade klyftor mellan de som arbetar och de som inte arbetar, mellan sjuka och friska, mellan män och kvinnor och mellan unga och äldre. Eller en rödgrön regering meds fokus på jobben och minskade klyftor. En rödgrön regering som till skillnad från Fredrik Reinfeldt inte bara snackar om satsningar på vår välfärd, utan avser att leverera.

Gammelmedia på detta:
DN /

Nymedia på detta:
Valkyrie's blogg / Viktor Tullgren / Verklighetens folk / Johan Westerholm / Norha 4you / Thomas Böhlmark / Martin Moberg /


Krassman /

1 kommentar:

PeO i hängmattan sa...

Ok, upp ur hängmattan och kolla vad Mona och han den där överåriga skolgossen Östros nu kokat ihop. Det här låter ju för bra för att vara sant - vilket det ju säkerligen är. Men så här i semstertider slinker ju det mesta igenom.

Mer resurser på ett ställe betyder mindre resurser nån annastans. Eller så tror de Rödgröna att det finns nån outsinlig pengamaskin nån stans som bara kan fortsätta att skapa pengar. Eller samma sak med jobb. Är ganska säker på att S och MP vet detta men Ohly har nog inte fattat. Mer resurer - högre skatter för alla. Och mindre resurser för oss skattebetalare. Tillbaka till 70-talet alltså. Inget nytt så långt alltså.

Bättre villkor för personalen. Bra, hedervärt och viktigt. Går dock direkt i konflikt med nästa punkt på agendan - Starkare kvalitetsuppföljning. Alla som liksom jag jobbat med organisationsförändring, effektivitetsarbete etc vet att dessa två ofta motarbetar varandra.

Vill man ha effektivitet måste man förändra organisationer och förändring är det värsta vi vet i detta land. Speciellt inom det område ni kallar "välfärd", dvs den offentliga sektorn. Citerar: "Vi vill att svensk välfärd ska präglas av effektivitet och nytänkande. "

Det kommer inte att räcka med nån ynka " heltidsmiljard" för att få ordning på t.ex Landstingens föråldrade och ineffektiva strukturer. Mer pengar behövs från våra plånböcker - dvs skattehöjningar.

Ett är då sant - "Vården och omsorgen står inför en generationsväxling med stora pensionsavgångar.". Och vad skall ni göra åt detta? Tvinga ungdomar att torka oss gnälliga gamla moderater och sossar i röven på långvården? När dom vill ha ett kreativt, fritt yrke i nån annan branch? Här har vi en verklig utmaning. Alla. Skall bli kul att se hur ni "levererar" där.

En liten reflektion så här innan jag dyker ner i den facinerande boken om Stalin (av Simon Sebag-Montefiore, rekommenderas!) som ju även han "levererade" på ett sätt som Ohly bara kan drömma om. Just ordet "leverera" är alltså SVMPs nya slogan. Leverans av valfläsk är väl det som avses och där har ni verkligen toppplatsen just nu.