onsdag, juni 30, 2010

Alliansen vänder de unga ryggen...

..och de unga vänder alliansen ryggen. Det är resultatet från den senaste undersökningen av ungas sympatier gjord av Sifo på uppdrag av SvD. Mätningen som är gjord i juni, bland 18-29-åringar fick de rödgröna 56 procent jämfört med 32 procent för alliansen. Skillnaden mellan blocken är alltså närmare 25 procentenheter. Detta trots att de borgerliga i samma mätning för första gången sedan valet 2006 gått förbi oppositionen.Toivo Sjörén som är ansvarig för Sifo:s opinionsundersökningar berättar följande om bergerlighetens uppenbara problem. - Regeringens problem bland de unga är nog att man inte har någon framtidsberättelse att komma med. De tycker inte att skatterna är viktigast, de är intresserade av de stora vyerna och vill prata om sin framtid och då lockas man framför allt av Miljöpartiet. I mätningen får Miljöpartiet 16 procent och Socialdemokraterna som stöds av 34 procent.

Att blunda för ungdomsarbetslösheten och påstå att det är en synvilla, eller tala om försämrade anställningsvillkor, längre provanställningar och sämre löner för unga kan ju knappast uppfattas som satsningar på de unga. SvD väljer att citera en av de unga som de intervjuvar med "jag har ingen koll alls" vilket är oroväckande, för den borgerliga alliansen. Allt eftersom de unga nu börjar sätta sig in i politiken så kommer den borgerliga politiken för just de unga att bli känd, vilket knappast kommer att leda till något uppsving i opinionen.

Gammelmedia på detta:
SvD / SvD2 /

Nymedia på detta:
Tokmoderaten / Anybodys place / Magnus i Stockholm / Röda Malmö / Kulturbloggen / Annarkia / Ann-Sofie Wågström / Höken i Bryssel / Tord Oscarsson /

Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

PeO funderar sa...

Hmm. Föga förvånande. Var det inte salig W Churchill som sa nåt som "är man inte radikal som ung har man inget hjärta och är man inte konservativ/liberal (?) som gammal har man igen hjärna".

Sanrt nog när dessa "unga" (j*vla generalisering egentligen!) skaffat jobb, hus, bil, partner, hund, hem och amorteringar kanske en S-märkt högskattelinje inte känns lika självklar. Eller fastighetsskatt.

Detta inläg i dein annars utmärkta blogg hamnar under katagorin "och?".

Krassman sa...

@PeO den semestrande gamla mannen
Ha ha ha, Churchill! Du vet att han också sa "Att läsa citatböcker är en bra sysselsättning för en obildad människa". No offense Pe0, men det gjorde han faktiskt.

Men välfärd vill dom ha om dom blir sjuka, a-kassa vill dom ha när dom blir arbetslösa och omsorg vill dom ha när dom blir gamla, precis som du.

Dessutom så är dom mer förstående för klimathotet och kommer inte grina när enkronan försvinner så som vissa grinade när 10-öringen gick sitt öde till mötes.

Allt kommer bli bättre framöver Pe0. När den kommande generationen tagit över, var så säker. Tack för smickret din gamla räv, mig lurar du varje gång ;)

PeO sa...

Churchill var en citatmaskin inte långt efter Oscar Wilde, absolut. Men i detta sammanhang passar hans citat (det jag använde) ganska bra. Och tittar man på de siffror du hänvisar till verkar han ha en poäng. En slags evig sanning kanske?

Det du citerar "jag har ingen koll alls" är nog oroväckande för alla etablerade partier om du frågar mig. Populistiska och enkla budskap verka vara det som går hem i vissa lägen. Speciellt hos dom som inte "Har koll"...

Typiskt: Främlingsfientligehet (SD), teknokratisk enfald (PP), militant feminism (FI) och diverse lokala enfrågepartier.

Om dom unga nu sen skulle få det så mycket bättre med SVMP står skriver i stjärnorna. (Val)Löften är en sak - realitet en annan.