torsdag, juni 17, 2010

Ungas näringsförbud blir kvar

Ungdomars näringsförbud kommer att bli kvar meddelade Fredrik Reinfeldt under gårdagens partiledardebatt. Över 100 000 tusen unga lämnar gymnasieskolan i sommar och ger sig ut i arbetsliv och fortsatta studier. Aldrig tidigare har en en sådan stor grupp unga stått inför så stora och svåra prövningar som nu. Högskolan har byggts ut med 5 000 platser av den borgerliga regeringen, problemet är bara att åldersgruppen ökat med 20 000 samtidigt som det råder massarbetslöshet.

En ekvation som vem som helst fattar att den inte går ihop, trots det så görs inget mer från den borgerliga regeringen. Nu skall en stor del av dessa unga ut på arbetsmarknaden, där det råder en arbetslöshet på över 30 procent redan idag. Merparten av de unga arbetslösa kommer att hänvisas till Socialbidrag, välkommen till vuxenlivet du glade student. Sveriges statsminister som gick till val på jobben och utanförskapet är kristallklar när det gäller orsaken till ungdomsarbetslösheten i landet Falukorv.

Han anser att ungdomsarbetslösheten är "en skapad synvilla" snarare än ett allvarligt samhällsproblem. Reinfeldt tycker det är en "myt" att det saknas jobb för arbetslösa ungdomar att söka och att "en viktig orsak till att många ungdomar får jobb är att de inte söker jobb". Reinfeldt gjorde klart under partiledardebatten att den karantän som arbetslösa unga sätt i under tre månader när de kommer till arbetsförmedlingen skall vara kvar.

Likt ett näringsförbud för unga gör denna "ungdomsgaranti" att varje arbetslös ungdom garanteras att INTE få en utbildning eller praktik som så att de kan komma vidare, under tre månader. Ungdomsstyrelsen har vittnat i sin senaste rapport hur dåligt många unga mår som är arbetslösa och denna "ungdomsgaranti" är alltså på väg att bli en garanti för passivitet och ungas ohälsa. Reinfeldt har själva sagt att den som klarar jobben i valet 2010 kommer att vinna, jag undrar om han kommer ihåg det eller om han verkligen bara skiter i det.

Gammelmedia på detta:
Expressen / DN / SvD / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Sourze /

Nymedia på detta:
Martin Moberg / Lasses blogg / Essbeck /


Krassman / In Your Face

1 kommentar:

Steffe P sa...

Vad hände med det där löftet om en saklig valrörelse som nu basuerade ut förut? Gäller det inte S? Eller har den senaste tidens sämre siffor fått er desperation efter makt att ändra er?