måndag, juni 21, 2010

Bildt och den talande tystnaden

Kammaråklagare Magnus Elving vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm har inlett en förundersökning om brott mot den humanitära rätten i Sudan under 1997 till 2003. Sveriges nuvarande utrikesminister, Carl Bildt, var styrelseledamot i Lundin Petroleum AB under den aktuella perioden och kan vara skyldig till folkrättsbrott i Sudan.

Åklagaren säger att det "finns anledning att anta att brott har förövats och att det kan finnas en svensk anknytning till sådana brott". Elving konstaterar också att den här typen av utredningar är mycket omfattande och i regel tar lång tid. - Det handlar om ett privat företag och regeringen har inte ansvar för brott som privata företag har gjort, meddelade tidigare Irena Busic, Carl Bildts pressekreterare. Hon poängterade även att den nuvarande regeringen inte har något med detta att göra, en sanning som genomgått kraftig modifiering kan jag tycka.

Frågan blir nu om Carl Bildt kommer att reagera på kammaråklagarens beslut. En lång rad frivilligorganisationer lämnade nyligen en rapport där det hävdas att folkrättsbrott har begåtts och då meddelade Bildt att han inte kunde se att rapporten innehöll något nytt. Då vägrade han kommentera åklagarens planer på en eventuell förundersökning så frågan är hur länge hans tystnad kommer att vara talande för Sveriges utrikesminister.

Gammelmedia på detta:
Expressen / SvD / SvD2 / SvD3 / SvD4 / Aftonbladet / DN / SvD5 /

Nymedia på detta:
S-Buzz / Peter Högberg / HBT-Sossen / Alliansfritt Sverige / Johan Westerholm / Fredrik Pettersson / Ulrika Falk / Peo Wagström / Svensson / Thomas Bodström / Mark Klamberg /

Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nar i Sverige moraliska fadaser utspelas, som Volvo som inkopte ravaror fran Syd Afrika medan det radde bojkott, och nu Lundin Petroleums inblandning i Sudan, sa ar det alltid fraga om interna utredningar som tar lang tid. Man skoter det snyggt och tvattar inte byken officiellt. Inget FN utlatande kommer nansin fallas om Sverige, ingen internationell utredning tillsatt. Ett rikt land som Sverige behover inte skita ner sig, varfor ga till Sudan?

PeO sa...

Sakfrågor tack! Vad har detta med valet att göra?

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/smutskastning-hot-mot-demokratin_4896405.svd

Krassman sa...

@PeO
Precis, vad har detta med valet att göra. Att Sveriges nuvarande utrikesminister kan vara inblandad i brott mot mänskligheten. Han som representerar Sverige mot andra länder och utövar Sveriges utrikespolitik.

Du brukar ju skrämmas med Ohly, kan ju finns fog att skrämma barnen med Bildt i fortsättningen om detta leder till åtal och fällande domar.