torsdag, juni 03, 2010

Om bilden inte ljuger, ljug om bilden

Ship to Gaza dominerar min tankar och funderingar även denna dag. De involverade svenskarna har kommit hem och propagandakriget i media fortsätter med tunga eldstrider. Israels ambassadör i Sverige, Benny Dagan, tog till artilleriet mot Pierre Schori efter hans artikel i DN men fick samtidigt mothugg från en annan Socialdemokrat, Jan Eliasson, som publicerar en artikel i Aftonbladet. Eliasson är knivskarp, som alltid, i sin artikel och manar FN:s säkerhetsråd till att anta en bindande resolution mot Israels isolering av Gaza.
Inte skulle väl militären ljuga medvetet?

Jag har dessutom noterat det faktum att om bilden inte ljuger, så kan man ju alltid ljuga om bilden. Bilden ni ser här ovanför är hämtad från den israeliska militärens egna video, den som är filmad i mörker. Den israeliska militären uppger att soldaten i bild slängs överbord av aktivisterna. Man kan tydligt se att han faller mellan fartyget och den livbåt som är upphissad.

Vad som är intressant med detta är att det går personer strax nedanför där soldaten faller. Det borde med all sannolikhet betyda att soldaten landar på däcket nedanför det övre däck som han slängs från, och inte överbord som den israeliska militären uppger, vilket är en stor skillnad. En detalj som de kanske förbisett men väl värt att påpeka. Det finns ju ingen anledning bidra till anledningar för att kunna misstolka saker och ting, eller?

Själv har jag funderat på när den till synes ömsesidiga inställning från Sveriges politiker skall börja leverera olika infallsvinklar. Den kristdemokratiske riksdagsledamoten Annelie Enochson (KD) har ju givit sin version på vad som skett ombord och dessutom att det hela skedde på israeliskt territorialvatten. MUF:s Niklas Wykman har varit ute och sladdat på Facebook med sin unkna inställning i frågan, men tystnat.

Nästa utspel i linje med dessa två tidigare pajaskonster torde bli Fredrick Federly som skall dra igång en insamling till förmån för de blåslagna israeliska kommandosoldaterna som var med under bordningen. Resterande politiker verkar än så länge ha en mer sansad inställning till frågan......än så länge.

Gammelmedia på detta:
DN / DN2 / Aftonbladet / SvD / SvD2 / SvD3 / Expressen / Expressen2 / SvD4 /

Nymedia på detta:
Johan Westerholm / Röda Malmö / Annarkia / Homo Politicus / Fred i siktet / Martin Moberg
/

Krassman / In Your Face

20 kommentarer:

Anonym sa...

I krig är sanningen det första som går förlorat. Tyvärr.

Krassman sa...

@Anonym
Mycket, mycket, mycket bra skrivet. Är det ett citat? Fan, det skulle jag haft som rubrik på inlägget ju!

Anonym sa...

Trist att du och alla dina vänsterpolare i pressen är så förblindade av judehat att ni inte ens kan föreställa er att skulden bör läggas på aktivisterna.

Från vänster så verkar man aldrig ha några bekymmer med att bända verkligheten så den passar ändamålet.

Gäller det Israel så har man inga problem med att kasta skit på judar och gäller det Sverigedemokrater så kallar man dem nazister...

Är det vänstern eller Sverigedemokraterna som är nazister?

Anonym sa...

Poängen är att soldaterna miss misshandlade av ett par dussin galna turkar. Om soldaten kastas "över bord" i benämningen i vattnet eller ner från översta däck är inte riktigt någon stor grej

/Markus

Fredrik sa...

Och hur förklarar du järnrören? Dessa är inga änglar utan vänsterligister. Att svensk media valt sida för Hamas och Gaza är skrämmande...

Anonym sa...

Sant, de 2 israeliska soldaterna som har intervjuats säger också att de landade på däcket nedanför och sedan kastade sig i vattnet, förutom den tredje som blev medvetslös och låg kvar på nedre däck. Och han hade nog ingen minnesbild av vad som hände..

Den filmen kom ut några timmar efter att detta hade hänt, så jag antar att alla ville vara förståsigpåare och gissa vad som hände.

Mattias Lönnqvist sa...

Det går inte att se Z-led (dvs djupet) i bilden, så det skulle mycket väl kunna vara så att soldaten slängs i vattnet, trots att det är ett däck nedanför.

Sedan kan man givetvis lika gärna göra den tolkning som du gör (eftersom djupet inte går att avgöra från bilden)

Anonym sa...

Det stämmer att han landade på däcket nedanför. Där attackerades och knivhöggs han av en bunt aktivister (CNN hade en intervju med honom). :(

michael sa...

Du letar efter lögner om dessa filmsnuttar... du behövde inte gå så långt för bevis, de krigshetsare som kallar sig för "fredsaktivister" beljuger ju dokumenten... det kunde du skriva om, med kanske färre ord...

Anonym sa...

Jag tror att "kastas över bord" menas när man kastas över relingen. Det innebär inte nödvändigtvis att man hamnar i vattnet. Men det är väl det vanliga. Men det intressanta var ju att han över huvud taget kastades över relingen. Att han träffade vattnet eller inte är ju ovidkommande. Är det inte lite krystat att förska fortsätta hävda aktivisternas oskuld när så många olika filmer från många olika källor berättar samma historia? Har du sett den där de kastar chockgranat på soldaterna?

Anonym sa...

Ja, det är riktigt; den israeliska person som kastades från övre däck, blev kastad ner på undre däck, och blev därmed svårt skadad.

Men den informationen har varit lite svårare att hitta eftersom den inte stämmer med bilden av de fredliga aktivisterna.

Robert sa...

Israel bordar och letar efter vapen är ett lika stort övergrepp som tullen på arlanda när man ska ut och flyga. Att det sen blir skottlossning och folk dör oj oj oj.

Anonym sa...

Informationen om att soldaten kastades på undre däck går att läsa här; liksom diverse annan information som möjligen kan ge en bättre bild av de "fredliga" aktivisterna.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3897486,00.html

Joel Bergqvist sa...

Försök inte komma med historier som inte stärker (S) judehats agenda, det är ingen idé dom kommer bara blunda och hålla för öronen. Nationalsocialisterna i S kommer göra allt för att deras kamrater i kriget mot dom smutsiga judarna går vinnande ur det här.

Anonym sa...

Intressant vinkel.
Den dära svensken som var med säger också att de ist för att döda soldaterna valde att kasta dem i överbord.. så hans berättelse är också bara en lögn..

Suck, vem ska man lita på nu...sanningen är det första offret i krig.

Krassman sa...

@Anonym 20.52
Men vad fan, vänta lite här nu. Vilka var det som iscensatte en militäroperation mot en fredlig hjälpsändning egentligen? Försök inte att göra detta till en religiös fråga genom att blanda in judendomen. Du blandar ju ihop äpplen och bananer, försök att hålla dig till ämnet istället.

@Markus
Problemet är väl bara detta att det är just det som den israeliska militären väljer att ta upp. Jag är ingen språkvetare men när man skriver "off of boat" så menar man väl ändå av från båten.

Vad som hände ombord är den stora frågan som ställs, då tycker i alla fall jag att just sådant här påverkar. Håller du inte med om det, eller tycker du verkligen inte att det är en stor grej.

Du skriver att det är ett dussintal galna turkar som misshandlade soldaterna, har du någon källa att uppge eller är det bara en gissning från din sida?

@Fredrik
Hur vet du att det inte är pinnar dom slår med? Skärp dig din pajas.

@Anonym 21.41
Tack för ett tydligt klargörande, tummen upp. Hoppas att även detta kommenteras offentligt av israeliska militären.

@Anonym 01.49
Som sagt att skriva "off of boat" är en stor skillnad jämfört med att skriva att han slängdes från däck. Hade han varit medvetslös när han slängdes överbord hade han ju kunna drunkna. Det är klart mycket farligare att dö än att överleva.

Dessutom måste jag fråga dig vem som hävdar aktivisternas oskuld, har inte sett någon göra det. Att israel använt övervåld och brutit mot internationell rätt är dock de flesta på det klara med, eller delar du inte den uppfattningen?

@Robert
Men söta lilla du, vad är det för trams. Nej, det är inte samma sak. Läs på för tusan.

Anonym sa...

Apropå varför försökte styra om båtarna till Israelisk hamn och att de sen valde att borda efter att kaptenen svarade med ett "Nej, vi ska till Gaza"

I Oslo avtalets detaljbeskrivning, även kallat Gaza-Jericho överenskommelsen, så skapades det nya sjözoner utanför Gaza som sträcker sig långt ut på internationellt vatten. tex Zon L där inga båtar får finns i, med visas undantag, tex fiskare från Gaza och Israelisk flotta får vara i den samt palestinska kustbevakningen. Israel ska se till att inga båtar åker in i denna zon, båtarna ska stoppas Innan de åker in i denna zon, dvs på internationellt vatten.
Och denna zon sträcker sig längs med hela Gaza kusten. Hur hade de nu tänkt att ta sig till Gaza utan att bryta mot denna FN överenskommelse?

I Gaza-Jericho står det också att om en båtlast ska till Gaza så ska båten anlägga i en israelisk hamn och lasten ska transporterar till Gaza via landvägen.
Både Palestina och Israel skrev på detta avtal, och den är godkänd i FN..

Men det är helt fel att personer dör för den..

Anonym sa...

Sanningen finns någonstans i mitten.

Titta på högra klippet först och sedan när det spelat slut titta på på vänster fönster på marken.

http://youtubedoubler.com/?video1=pn-l_JltCB4&start1=382&video2=HZlSSaPT_OU&start2=0&authorName=-

Cornucopia? sa...

Det är ju en ny definition av fredsaktivism att kasta ut människor så de får falla handlöst 3-4 meter ner på ett golv av stål.

Bra att veta att fredsaktivister tycker att detta är ett fredligt beteende.

Det var nog ren tur att ingen av de nerkastade slog ihjäl sig.

"Over board" betyder "över relingen", och det stämmer precis med vad som skedde.

PeO sa...

Alla konspirationsteoretiker och andra "experter" som sitter framför sina datorer och analyserar har ju julafton och konstant skinnspik. Judehatet frodas och media stormar på. Sanningen? Finns det nån sån alls i detta sorgliga spel?