torsdag, juni 03, 2010

Legitimerar detta Israels agerande?

Idag kan vi läsa att medlemmar av den turkiska islamistorganisationen (IHH) menar att Israels attack på konvojen till Gaza blev en propagandaseger för just dem. IHH har varit ledande organisatör och finansiär bakom konvojen. – Vi har blivit berömda. Vi hyser stor tacksamhet mot de israeliska myndigheterna, säger IHH-styrelsemedlemmen Omar Faruk till New York Times.gs

Inte på något sätt ett smakfullt uttalande från denne Omar Faruk, speciellt med tanke på de vittnesmål vi nu kan ta del av från de svenskar som varit inblandade. Enligt dom så framstår det mer eller mindre som att en del av dödsskjutningarna var verkställande av avrättningar. Nåja, nu så kartläggs i alla fall IHH:s inblandning i olika terrornätverk eftersom männi­skorättsnätverket, Free Gaza Movement, i hög utsträckning domineras och finansieras av IHH.

IHH pekas nu ut som en key player i en rad i en rad aktioner med våldskaraktär som har syftat till att främja militanta sunnimuslimska organisationer. Enligt bland annat en rapport från danska Utrikespolitiska institutet har IHH stöttat radikala islamistiska grupper i länder som Bosnien, Pakistan, Irak och Palestina, däribland Hamas. Den Svenske terrorforskaren, Magnus Norell meddelar till gammelmedia att IHH är nära förbundet med Hamas och har en lång historia av stöd till väpnad kamp, inklusive terroristaktioner. Organisationen har också nära band med andra militanta islamistgrupper, exempelvis al-Qaida.

Detta kommer det naturligtvis att spekuleras om till vansinne och IHH:s syfte och intentioner med inblandningen i konvojen kommer naturligtvis att användas i det mediala kriget som nu förs. Jag har personligen ingen vetskap om organisationerna som ligger bakom Ship To Gaza och deras historia men jag kan konstatera en sak.

IHH:s inblandning och historia legitimerar inte Israels övervåld och agerande och jag hoppas att debatten som även fortsättningsvis kommer att föras fokuserar på att klargöra vad som verkligen hände under den Israeliska bordningen av konvojen på internationellt vatten. Jag hoppas även att de anmälningar mot Israel, av brott mot internationell rätt som diskuteras görs, oavsett vad Benny Dagan nu skriver i DN.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Expressen / Aftonbladet / Aftonbladet2 / DN2 / DN3 / DN4 / SvD2 / DN5 / SvD3 /

Nymedia på Ship To Gaza:
Johan Westerholm / Storstad /

Krassman /In Your Face

Inga kommentarer: