tisdag, juni 15, 2010

Dubbet så många unga har blivit fattiga

Ungdomsstyrelsen publicerar varje år år en rapport om ungas liv, baserad på data och uppgifter från flera myndigheter. Redan 2008 varnade Ungdomsstyrelsen för att ungas ekonomiska situation skulle försämras i samband med krisen och idag så bekräftats detta. Man konstaterar i rapporten att fler ungdomar är utan jobb och har skulder på grund av den krisen, och att andelen fattiga har fördubblats under 2000-talet.

Dessutom har de sett att arbetslöshet försämrar hälsan bland de unga. De som har drabbats hårdast är ensamstående med barn. Här har andelen fattiga ökat från 19 till 76 procent. Ungdomsarbetslösheten har ökat kraftigt och antalet fall av unga som hamnar hos Kronofogden har blivit 21 procent fler 2009, jämfört med året innan. För att hjälpa ungdomar föreslår Ungdomsstyrelsen en fortsatt satsning på jobb och utbildning.

– Att man framför allt fortsätter att kraftsamla när det gäller ungdomars situation på arbetsmarknaden, men också att man satsar på att fler unga ska klara av sin utbildning. Vi vet att om man inte har en utbildning så har man betydligt svårare att få ett arbete, säger Inger Ashing, enhetschef på Ungdomsstyrelsen. Varningssignalerna har funnit läge vilka som skulle drabbas hårdast av krisens effekter.

Borgerliga sympatisörer pekar på det beröm som Sverige har fått för "krishanteringen" men frågan är om någon av dessa sittandes i sitt elfenbenstorn ens vill se vilka förlorarna är på den förda politiken. Reinfeldt har kallat ungdomsarbetslösheten för en skapad synvilla vilket tycker jag säger en hel del. När den förra Socialdemokratiska regeringen lämnade över makten så fanns det en arbetslöshet i Sverige på 6,3 procent. Det kallade den borgerliga alliansen då för massarbetslöshet.

Alliansen har nu meddelat att om de vinner höstens val, och alla deras arbetsmarknads satsningar faller ut som planerat, vilket de inte gjort de senaste fyra åren. Då vid slutet av nästa mandatperiod så pekar deras prognoser att arbetslösheten kommer ligga på strax över 6 procent. Tänk er att efter åtta år av borgerligt styre återigen stå på ruta ett, rutan ett som de själva kallade massarbetslöshet. Tur att det då finns ett rödgrönt alternativ som har högre ambitioner än detta.

Gammelmedia på detta:
SvD /SR / DN / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Johan Westerholm / Rasmus Lenefors / Lena Sommestad / Peter Andersson / Thomas Böhlmark / Edvin Ala(m) / Röda Malmö /


Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: