onsdag, juni 23, 2010

Bildt och det svarta guldet

Frågetecknen kring Carl Bildt och Lundin Oil:s agerende i Sudan snurrar vidare. Johan Westerhom levererar idag en mycket bra bild över hur frågan belyses inom internationella media och vi kan väl ganska lätt konstatera att frågan kring Bildt och det svarta guldet nu är en internationell nyhet av rang. Med tanke på vikten och allvaret i frågan så framstår Reinfeldts senaste kommentarer i ärendet mer eller mindre pubertala.

Reinfeldt valde här om dagen att bemöta kritiken från Thomas Bodström (S) genom följande uttalande: – Det visar att det är valår när till och med juristen Thomas Bodström hittar tid från sina flyttförberedelser till USA för att ge sig in och försöka partipolitisera rättsprocesser, sade han då. Trots allvaret i frågan och de anklagelser som riktas mot bolaget och dess ansvariga styrelse så väljer alltså Reinfeldt likt en pubertal tonåring att hävda sig. Påminner lite om hans kommentarer om hur mycket Ulrica Schenström hade druckit när hon var ute och firade med Pihlbland.

Genom Eva-Lena Jansson så vill jag ta tillfället att påminna om vad Sveriges utrikesminster Carl Bildt skrev i sitt veckobrev i augusti 2002 kring Sudan och oljan. "När en del medier ylade som värst över min roll i styrelsen för det som då hette Lundin Oil för något år sedan försökte jag säga att jag trodde att oljan skulle bidra till en fredsprocess inom ett eller två år, och så har det nu också blivit". Så här långt kan vi läsa oss till resultatet av den freden som Lundin Oil varit med och skapat, med oljan som drivkraft. Lundin Oil misstänks för att hyrt in legosoldater för att driva bort folk från deras hem, vilket kan varit den utlösande faktorn till att 10 000 personer mördats.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / Aftonbladet2 /

Nymedia på detta:
Johan Westerholm / Peter Högberg / Alliansfritt Sverige / Kulturbloggen / Röda Berget / S-Buzz / Martin Moberg / Aleksander Gabelic / Viktor Tullgren / Jöran Fagerlund / Tänkvärt! eller inte? / Alliansfritt Sverige2 / Röda Berget2 /

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: