onsdag, juni 23, 2010

Tack och bock

På gruppmötet i riksdagen igår så talade Mona Sahlin om klyftorna, solidariteten, viljan och opinionsläget. Hon sa att det snart skulle komma mätningar där vi återigen var största parti och där det var en rödgrön majoritet, men hon talade även om motsatsen. När det gäller opinionsläget så kan jag konstatera att Mona hade rätt i sin första analys, och säkert även den andra.


Opinionsläget är jämt och enligt Novus senaste mätning så är det återigen vi rödgröna som har majoritet. Inga förändringar i mätningen är statistiskt säkerställda men detta kan vara början till en vändning i opinionen, vi har ju under två månader sett en borgerlig mobilisering i den samma. Sammantaget tappar Alliansen 1,0 procentenhet jämfört med föregående mätning och får ett samlat stöd av 46,0 procent av väljarna. Vi rödgröna får i mätningen 47,2 procent och Socialdemokraterna blir i mätningen återigen större än Moderaterna.

De små borgerliga partiernas framtid är fortfarande oviss. KD och Centern ökar båda två i mätningen men Folkpartiet tappar lika mycket som sina två mindre syskon. Andelen osäkra väljare är enligt mätningen är 13,9 procent vilket är en ökning från förra mätningen. SD kommer enligt mätningen in i riksdagen och tituleras återigen som vågmästare, vilket fortfarande saknar en mer praktisk förklaring.

SD har sagt att de aldrig tänker stödja en regering som leds av Mona Sahlin och Reinfeldt har meddelat att han inte tänker samarbeta med SD. Hur då dessa homofobiska rasister som lider av skräck för främmande människor, växter och djur skulle kunna sitta som vågmästare och avgöra vilket block som skall bilda regeringen är för mig något oklart.

Gammelmedia på detta:
Expressen / DN / TV4 / SvD / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Bloggarna / Peter Andersson /


Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

PeO på semester sa...

Mera mätningar:
http://www.sydsvenskan.se/val2010/article952456/Sahlins-stod-dalar-nar-Reinfeldt-rycker.html

Detta börjar likna lumpen när man tävlade i vem som la flest brakskitar på kortast tid :D

Det avgörs i Septemeber!

Kristian sa...

Måste fråga dig som politker hur stor betydelse det egentligen har att ett företag ringer ca 1 000 personer och ställer en mängd frågor om hur du röstade förra valet etc. Som PeO säger det avgörs i sept. Realterar till Bildt och Lundin Oil. Det är självklart allvarligt att ett företag skapar denna typ av konflikt. Men jag efterlyser en strategi, såväl politisk som militär, för det svenska försvaret. Det rödgröna alternativet pratar över huvudtaget inte om försvaret. Vad vill ni? Iofs vet inte Alliansen heller vad man vill men det är intressant att veta. Ska vi föra krig i Asien eller försvara Sveriges gränser med det nya ykresförsvar som vi har infört?

Krassman sa...

@Kristian
Opinionsundersökningarna påverkar även opinionen men precis som PeO och du skriver så är det bara en mätning som räknas, den på valdagen. I en del länder så får man inte publicera mätningar en viss tid innan valet, något att fundera på kanske.

Antalet mätningar har nu passerat över 400 sedan valet 2006 vilket betyder att det aldrig tidigare gjort så många undersökningar under en mandatperiod, man kan ju bara undra varför.

Vi talar om försvaret men det är inte så lätt att nå ut med vår politik på området alla gånger skall du veta. Behåll värnplikten, nej till Nato, nej till att utveckla ett yrkesförsvar och nej till att Sverige ska vara ledande nation för en av EU:s stridsgrupper.

Vi sparar också 2 miljarder på försvarets budget men en del besparingar sker genom att säga nej till regeringens förslag om hur försvaret ska bemannas i framtiden. Du skriver "att föra krig i Asien" men jag förstår inte riktigt vad du menar. Är det Afghanistan du tänker på?