onsdag, juni 16, 2010

Centern, kärnkraftens sanna förespråkare

När jag var ett år gammal var det ord och inga visor inom Centerpartiet. De var det första parti i världen som i ett nationellt parlament tog ställning mot kärnkraften. Den första motionen mot kärnkraften väcktes av 1973, och samma år framträdde nobelpristagaren Hannes Alfvén vid stämman i Luleå. Centerpartiet krävde stopp för utbyggnaden av kärnkraften och att inga fler kärnkraftverk skulle laddas.


Det var då och idag så kan vi istället läsa Maud Olofsson som sjunger kärnkraftens lovsång i DN. Det har hänt mycket med Centerpartiet på de 37 åren som gått och det allra tydligaste bilden av vad som skett med partiet som lämnade bondförnuftet, blev urbant och omfamnade liberalismen som ny Polstjärna är störtdykningen i väljarkåren. Än finns det fraktioner av vilsna Centerpartister som försöker att visa på ett motstånd mot kärnkraften men de blir färre och färre.

Centerpartiet hade mod och vilja 1973, men idag är det något het annat. Man har som i andra frågor fogat sig för överheten inom alliansen och partiets tidigare starka och ärliga miljöengagemang är nu reducerat till en parodi på sig själv. Jag har själv upplevt det på nära håll. Under en debatt när jag motionerat om att miljöcertifiera kommunen. Centerpartiets gruppledare skulle svara på motionen och yrkade avslag. Debatten blev verkligen den typen av parodi som Maud levererar i kärnkraftsfrågan, även här mästrades de tidigare miljökämparna av Moderaterna likt en dräng av storbonden.

Gammelmedia på detta:
DN /
Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Peter Högberg / Alltid rött alltid rätt / Magnus Andersson / Hållbar och solidarisk framtid / Claes Krantz / Peter Högberg2 / Johan Westerholm / Röda Berget / Katarina Nyberg Finn / Peter Andersson / S-buzz / Jonas Sjöstedt / Martin Moberg /


Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har helt med dig i ditt resonemang, men skulle kanske inte basunera ut alltför mycket om svek i kärnkraftsfrågan om jag var med i samma politiska parti som du.
Men, trots allt, tillsammans ska vi nog,(ja inte bara du och jag förstås) få bort både c, fp, m och kd från att vara de som beslutar om hur det ska vara i framtiden.
Det fixar vi.

Alltid Rött Alltid Rätt sa...

Själv blev jag intresserad av politik via Torbjörn Fälldin som på sin tid var den enda politikern som pratade om miljön på den tiden. Det har verkligen hänt mycket sen dess...