måndag, juni 28, 2010

(M) vill stoppa ökat valdeltagandeDet är helt uppenbart att Moderaterna inte drar sig för någonting när det kommer till att försöka ta makten i Sundbyberg. De vill nu att den demokratisatsning som skall genomföras i bland annat Hallonbergen skall stoppas. De anser nämligen att ett projektet för ökat valdeltagande är ett sätt för Socialdemokraterna att köpa röster.

Det är uppenbart att Alliansen med, Moderaterna i spetsen redan givit upp kampen om att vinna väljarnas röster med politikens hjälp, det skall istället göras genom att man inte ökar valdeltagandet. Extra spännande blir det när man tittar på resultatet från dessa valkretsar från förra valet. I området Hallonbergen så är Moderaterna näst största parti och skördade stora framgångar i valet 2006. I området så ökade man med hela åtta procent, medan Socialdemokraterna minskade med över fem.

I ett av de berörda valkretsarna som projektet är riktat mot så fick Moderaterna 46,68 procent, en ökning på hela närmare 20 procent. Samtliga valkretsar uppvisar ett valdeltagande på 10 procent under riksgenomsnittet men det verkar alltså inte vara intressant för Moderaterna i Sundbyberg. Valet 2006 visade på ett ökat valdeltagande vilket uppenbart var positivt för den borgerliga alliansen, men tydligen inte för den borgerliga kadern i Sundbyberg.

Nymedia på detta:
Alliansfritt Sverige /
Peter Andersson / Mattias Lönnqvist / Nathalie Sundesten Landin / Stefan Bergström /Thomas Böhlmark / Martin Moberg / Storstad /

Krassman / In Your Face

12 kommentarer:

Mattias Lönnqvist sa...

De som är desperata är de rödgröna som inser att de inte kommer att vinna det här valet (heller; glöm inte att senast de vann faktiskt var 2002) med sjyssta medel, så då tar man till olika former av mygel.

Det är ju väldigt behändigt för dig att du "glömmer" att nämna att:

1. Ursprungsförslaget handlade om 3 distrikt, men efter kritik breddade man lite grann (så att det inte skulle bli lika genomskinligt)

2. I dessa tre distrikt hade de rödgröna över 60% av rösterna. Det är sossarnas 3 bästa distrikt, och 3 av vänsterpartiets 4 bästa distrikt.

3. Att ta med 3 distrikt till i Rissne är ingen större uppoffring för de rödgröna, eftersom de -- händelsevis -- har majoritet även i dessa distrikt (dock inte lika stark majoritet som i Hallonbergen)

4. Det borgerliga område som man tar med (Ursvik) låg inte under 70% i kommunvalet, men väl i riksdagsvalet. Åtgärder där kommer inte att påverka valdeltagandet i kommunalvalet i någon större utsträckning.

De borgerliga partierna ställer upp på åtgärder för att öka valdeltagandet i kommunen, men inte riktade insatser vars syfte är att ragga röster till de rödgröna.

Krassman sa...

@Lönnqvist
Men hej du Lönnqvist, jag läste ditt inlägg på ämnet och har väntat hela dagen på din lilla lista.

Det faktum att att man genomförde liknande satsningar förra valet tycker jag klär av det mesta av er kritik. Moderaterna som nu leder detta blev största parti i kommun, landsting och riksdag 2006.

Du skriver dessutom själv att det är distrikt med de lägsta valdeltagandet, men nu fokuserar du på valresultatet. Känns som att du missat poängen med projektet och samtidigt duckar för innebörden med politiskt oppositionsarbete. Konstigt resonemang, men det är i all fall ditt egna som jag ser det.

Jag har fått hela förslaget idag och du kanske tycker att påståenden och vinklingar legitimerar denna anmälan och anklagandet för röst fiske. Jag tycker bara det är osmakligt och ett tecken på att ni givit upp eftersom ni inte har någon bättre politik att erbjuda de boende i Sundbyberg.

Senaste de vann med sjyssta medel och att de rödgröna är desperat skriver du, fint skrivet av dig. Du som alltid har rent mjöl i påsen...ha ha ha.

Ditt anklagande om att detta är för att ragga röster till det rödgröna säger dock en del om vilket mjöl du själv bakar dina bullar med. Låg debattnivå Mattias Lönnqvist, riktigt låg för att vara dig.

Man blir ledsen att behöva läsa det du skriver men det som gör en riktigt ledsen är att du själv tror på det. Tror du att det trams som detta som kommer att göra Sundbyberg blått eller? Lycka till med det och kört hårt du i fyra år till av opposition till, för vinner gör ni inte.

Mattias Lönnqvist sa...

Du tycks missförstå min skrivning om "rent mjöl i påsen" -- eller snarare väljer att missförstå -- eftersom poängen är just att det inte ska spela någon roll hur ens mjöl ser ut. Tycker dock att det är lite taskigt mot dina läsare att de ska vara tvungna att läsa min blogg för att förstå referensen. Men ok, all trafik är bra trafik.

Beklagar att du varit tvungen att sitta i spänd förväntan hela dagen, men eftersom jag jobbar under dagarna kan jag inte blogga direkt när någonting spännande dyker upp.

Att kommunen gjort fel tidigare är givetvis inget argument för att man ska göra fel igen. Under förra mandatperioden användes kommunens informationsavdelning ofta som en ren PR-byrå för sossarna; där har dock både informationsavdelningen och sossarna skärpt till sig. Några mandatperioder i opposition så kan nog till och med Sundbybergs sossar förstå sånt här som att skilja på kommun och parti, och att inte använda kommunala resurser för propaganda.

Sedan tror jag att du missförstår; jag är inte det minsta oroad över att förlora valet. Det kommer att bli jämnt i riksdagsvalet, men en tydlig seger i landstinget och en ganska tydlig seger i kommunen. Det som oroar mig i Sundbyberg är att SD ska gå framåt, eller att Folkpartiet inte ska öka så mycket som vi borde. Vi borde få dubbelt så många mandat i det här valet som i förra, men borden har lågt värde i val.

Så visst, jag skulle väl egentligen kunna vara generös och låta de rödgröna mygla bäst de vill; vi vinner ju valet ändå. Men, jag ogillar hur sossarna agerar i Sundbyberg och jag kommer aldrig att acceptera när man inte kör med rent spel. Politik är en kontaktsport och det ska smälla ibland, men det motiverar inte mygel.

Och jag "anklagar" inte de rödgröna för att agera som de gör för att de ska vinna röster. Istället konstaterar jag bara lakoniskt att så är fallet. Sedan vet jag inte vilka som är mest drivande -- om det är Sossarna som hämtat kampanjmetoder från SSU; om det är vänsterpartiet som insett att de svikit alla sina väljare utom just de i Hallonbergen; om det är miljöpartiet som jobbar på att ordna arvoderingar även efter valet (någon politik har de nämligen inte haft sedan de tog makten).

Det spelar faktiskt inte så stor roll vilket parti som är drivande i den delen hos de rödgröna; de har ett kollektivt ansvar för alla tokigheter de ställt till med under de här tre åren.

Krassman sa...

@Mattias Lönnqvist
Tar mig friheten att hoppa över alla dina konspirationsteorier, underdog antydningar och bitterhet som antyder att Socialdemokraterna i Sundbyberg skulle vara ohederliga.

Saxar direkt från förslaget till beslut så kan du ju göra polimik på det om du vill, och du. Jag tror Fp kommer göra ett skitval i Sundbyberg i år.

-----------------------------------
I kommunstyrelsens ledningsfunktion ingår att leda och samordna bland annat
utvecklingen av den kommunala demokratin. Valnämnden ska fullgöra uppgifter
enligt vallagen.

De flesta insatser som föreslås inför valet 2010, inom kommunstyrelsens
ansvarsområde, riktar sig till staden som helhet medan ett fåtal aktiviteter satsas på
Hallonbergen, Rissne och Ursvik där valdeltagandet 2006 i vissa fall var lägre än 70
procent.

I stort föreslås samma aktiviteter som inför valet 2006: information på stadens hemsida, spridning av material från Valmyndigheten, en tidning kring valet, använda
bildspel som finns i olika verksamheter, informera via Fastighets AB Förvaltaren,
med mera.

Det som föreslås speciellt riktas till områden med lågt valdeltagande är dialog med de föreningar som är verksamma där.

Mattias Lönnqvist sa...

Jag sitter i kommunstyrelsen i Sundbyberg, och har gjort så hela mandatperioden.

Jag har därmed garanterat bättre koll på vilka beslut som fattas, vad som finns i beslutsunderlagen och vad som sägs på mötena.

Att du försöker skriva mig på näsan om vad som beslutats säger väldigt mycket om hur ointresserad du är av att diskutera sakfrågan; om det är rätt att använda kommunala medel för att få fler röster till de rödgröna.

Och återigen; att man bar sig nästan lika illa åt i valet 2006 är inget argument för att göra det nu igen.

Krassman sa...

@Mattias Lönnqvist
Inte vill diskutera sakfrågan, nä nu får du allt skärpa dig Mattias. Sakfrågan är att ditt parti är emot ett projekt som skall syfta till ökat valdeltagande.

Det är det som är sakfrågan i det här fallet och jag hoppas att du är nöjd och belåten med det. Försök inte göra detta till något annat än vad det är. Men jag förstår att du är frustrerad, kanske bäst att du byter kommun till nästa val.

Mattias Lönnqvist sa...

"Sakfrågan är att ditt parti är emot ett projekt som skall syfta till ökat valdeltagande. "

Nej, det är inte korrekt. Det är ditt parti som vill använda kommunala medel för att få fler att rösta på de rödgröna.

Det är det som är sakfrågan i det här fallet och jag hoppas att du är nöjd och belåten med det. Försök inte göra detta till något annat än vad det är. Men jag förstår att du är frustrerad, kanske bäst att du byter parti till nästa val.

Nathalie Sundesten Landin sa...

O jag har suttit i Sundbybergs kommunstyrelse i en väldans massa år... Och jag är skitförbannad att bli anklagad för sånt här. Jag skulle aldrig föreslå, driva på, eller använda skattebetalarnas pengar för att ragga röster till mitt eget parti. Men jag använder gärna skattebetalarnas pengar för att försvara demokratin. Det som gäller är det beslut som fattades och som Krassman saxat in. Ingenting annat. Att man vid något tillfälle mer är i Hallonbergen är för att det sedan länge (även hos myndigheter) är känt att den socioekonomiska struktur som råder där ofta leder till lägre valdeltagande. Det som klart och tydligt framgår av det ärende jag var med och beslutade om är att insatser ska göras i hela kommunen men att några fler insatser kommer riktas till Hallonbergen, Rissne och Ursvik. Det framgår också att det ska göras i samverkan med föreningar. Det kan exempelvis vara Ursviks byalag, någon eritriansk förening i Hallonbergen, Rissne IF eller liknande. Det viktiga är att fler slår ett slag för rösträtten. Om ni är så otroligt säkra på att vinna valet, kan ju inte detta vara ett så stort problem. Om ni har en politik som är bättre för fler så borde ni bara vara glada för att fler då också väljer er. Vi kommer som parti vara ute som vanligt på gator och torg - det bekostar vi själva. Utan skattemedel!

Anonym sa...

Sjysst med lite debatt så här : )

Lönnqvist: Ska aldrig kommunens anställda användas för insatser till att försöka öka valdeltagandet?
Har du något bra tips på att få upp valdeltagandet i dessa områden?

Krassman: Kanske det låga valdeltagande beror på er själva och er förda politik. Kan ni inte själva som parti/rörelse mobilisera och ta er ut till de berörda stadsdelarna och med era visioner och er politik få folk att rösta?

/optimist

Krassman sa...

@Optimist
Självklart det, och det hopps jag verkligen att det görs. Annars så komer det ökade valdeltagandet bara bli borgerliga röster, precis som valet 2006.

Men det faktum att socioekonomiska faktorer påverkar valdeltagandet vet vi. Inkomst, utbildning, boende mm mm. I kommunstyrelsens ledningsfunktion ingår att leda och samordna utvecklingen av den kommunala demokratin. Och det är ju faktiskt just detta som kommunens insatser till valet 2010 handlar om. Precis som i tidigare val.

Jag misstänker att borgerligheten inte hade hållt på med dessa pajaskonster om de hade lyckats hålla ihop sin majoritet som de faktiskt hade efter valet 2006.

Mattias Lönnqvist sa...

@Krassman: det var lågt. Du vet lika väl som jag att alliansen höll ihop i Sundbyberg.

Det som hände var att två moderata ledamöter i kommunfullmäktige, invalda av moderata väljare, valde att skita i väljarna och demokratin och bli socialdemokrater.

Allianssamarbetet höll ihop, men inget parti -- och inget samarbete -- kan skydda sig mot att enskilda ledamöter får tokspel och börjar bry sig mer om sina egna uppdrag än sina väljare.

---

@Nathalie: och när jag skriver socialdemokrater så syftar jag på ditt parti, och ditt partis ledning; inte på alla som är medlemmar i (S) i Sundbyberg.

Jag är övertygad om att du aldrig skulle rösta för ett förslag som du ansåg vara odemokratiskt. Däremot är jag likaledes övertygad om att du inte ser hur illa situationen är; precis som du försvarade maktövertagandet 2007 och precis som du försvarade missbrukandet av medborgarförslag.

Vi vet redan att de rödgröna i Sundbyberg valde att använda rådslaget i Hallonbergen för att skicka ut partipolitisk propaganda, och vi vet redan att sossarna 2006 valde att lyfta (S) i den "informationsfilm" som visades hos förvaltaren. Det finns ingen evidens för att insatserna med "demokratiambassadörer" skulle bestå av saklig och neutral information.

Anonym sa...

Vilken pajkastning. Hur kan man inte vilja ha ett ökat röstande?
---
Borgerligt röstande, men glad att jag inte bor i Sumpan.