måndag, juni 07, 2010

Sjung om studenternas lyckliga dag!

Visst så uppstår det ett och annat "trafikproblem" när så gott som Sveriges alla städer korkar igen med lastbilsflak fyllda med ungdomar som skriker ut sin livsglädje, att de tagit studenten, och är bra som fan. Varje gång jag hör den höga musiken och skränandet från dessa sniglande lastbilar fullastade med Roséberusade studenter blir jag glad, till en början.


Att skriva om ungas villkor blir nästan alltid fyllt med klyschor och det är lätt att hamna i formulering kring att "jorden har vi fått låna av våra barn" och att de ungas villkor är en av de viktigaste politiska frågorna. Det skulle inte förvåna mig om uttryck som dessa två exempel är formuleringar som varje politiker använder någon gång i månaden. Ni har säkert hört det, men är det då inte konstigt att det inte görs mer för våra unga?

De gångna åren under borgerligt styre har verkligen inte varit de ungas. Jobbkrisen har slagit hårt mot våra unga och Sverige uppvisar fortfarande en skrämmande hög ungdomsarbetslöshet, samtidigt som den borgerliga jobblinjen effekter lyser med sin frånvaro. Hörde så sent som idag om det förändrade starta-eget-bidraget. Från den 1 januari kan även de mellan 20 och 25 få bidraget, eftersom man nu äntligen slopat åldersgränsen.

Hittills i år är det bara 50 unga som fått bidraget från arbetsförmedlingen och jag kan inte kalla det annat än ett fiasko. Samma visa är det med många av de andra borgerliga projekten på arbetsmarknadsområdet. Istället talas det från borgerligt håll om lösningar som att sänka de ungas löner och försämra anställningstryggheten och förlänga provanställningarna för att unga skall få jobb. Borgerliga politiker driver en politik för sämre trygghet och sämre löner för våra unga med samma motivering för deras nedmontering av A-kassan och piskan i den borgerliga sjukförsäkringen. Alla vet att de två projekten varken skapat fler jobb eller gjort människor friskare, ändå så riktar man nu den politiken mot våra unga.

En sänkt ambitionsnivå leder aldrig till bättre resultat. Våra unga skall inte har sänkta löner eller sämre anställnings förhållanden. De skall erbjudas jobb, praktik eller utbildning från första dagen av arbetslöshet. De skall inte som idag bli garanterade tre månader UTAN aktiva insatser från samhället. Satsningar på sommarjobb och slopad arbetsgivaravgift för de som anställer en arbetslös ung är aktiva åtgärder som behövs, istället för fortsatt passivitet. De studenter som nu lämnar skolan skall ha så bra förutsättningarna som möjligt för att möta arbetslivet, och de får de inte genom sämre löner och sämre trygghet.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / SR / Aftonbladet / DN2 / DN3 /

Nymedia på detta:
HBT-Sossen / Ulrika Falk / Peter Högberg / Hanna Bergstedt / Stefan Vikén /Johan Westerholm / Alliansfritt Sverige / Martin Moberg / Peter Högberg2 / Ulrika Falk2 / Peter Altenberg / Rasmus / Martin Moberg2 / S-buzz /

Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

Unknown sa...

Jag gillar att du anser att en sänkt arbetsgivaravgift för att anställa EN arbetslös ung skapar fler jobb medan du skrattar ditt översittarsosseskratt åt reformen som halverade arbetsgivaravgifterna åt ALLA under 26. Men det är ju klart att en S/LO-megafon kan ju inte annat att än säga att skattesänkningar ger noll effekt, förutom när förslaget kommer från Mona. In YOUR face! :)

Krassman sa...

@Anders
Att den borgerliga subventionen av alla unga under 26 kostat enormt mycket och är svår att se effekterna av är inget nytt.

Annars så hade jag förväntat mig att en sådan översittarborgare som du skulle presentera hur många jobb det givit.

När du ändå skall ta fram lite siffror för att glänsa med så kan du väl även presentera hur många jobb den borgerliga universallösningen jobbskatte avdraget givit?