fredag, juni 11, 2010

(C) är den svagaste länken

Idag ges partiet som gjort det största raset i opinionen att breda ut texten i DN ordentligt. Centerpartiets Maud Olofsson ger idag sin bild av det fall som partiet gjort sedan valet 2006. Centern sågs då som regeringens svagaste länk när den tillträdde och enligt Maud så har detta gjort partiet väldigt regeringstroget. Hon säger att Centern har fått betala sitt pris i opinionen för sin lojalitet och hoppas nu på stöd - Moderaterna ska ge utrymme åt de andra säger Maud och hänvisar till att (C) gjorde det när de ledde regeringar under 70-talet.


Vi kan då passa på att titta på den politik som Centern drev på 70-talet, när man var som störst, kunde ställa krav och låta andra få leda dansen på logen någon gång i emellanåt. Torbjörn Fälldin valdes till vice ordförande 1969 och till ordförande 1971. (C) gjorde stora valframgångar både 1970 och 1973, då över 25 procent av väljarna röstade på Centern. 1973 tog partiet ställning mot kärnkraften, och energifrågan kom att prägla den politiska debatten under hela resten av 70-talet.

Centerpartiet krävde stopp för utbyggnaden av kärnkraften och att inga fler kärnkraftverk skulle laddas. 1976 vann de borgerliga valet och Fälldin blev statsminister. Frågan om kärnkraften ledde till regeringskris 1978 och motsättningar om skattepolitiken till ytterligare en regeringskris 1981. Detta är hämtat från Centerpartiets hemsida och så kan vi ju summera Centerns 70-tal, och deras storhetstid. Maud Olofsson önskar säkert att det politiska klimatet och de politsika frågorna vara de samma just nu, men det vet ju även hon att dom inte är.

Det är alltså upp till Moderaterna att rädda Centerpartiet från det totala nederlaget. Maud Olofsson antyder att det är Moderaterna som skall ta ett kliv tillbaka för att Centerpartiet skall få sola sig i glansen, men jag tror faktiskt inte att Moderaterna är så dumma. Den tidigare folkrörelsecentern jagas internt med tjära och fjädrar av nyliberala centerpartister och medan deras egen satsning i storstäderna inte rönt någon större framgång.

Artikeln i dagens DN blir oväntat smärtsam för mig stundom. Maud försöker vara konstruktiv och talar om att det är en annan tid nu, men tragiken slår igenom. Mellan raderna kan vi alla läsa hur Centerparties kommande valrörelse kommer att se ut. En valrörelse i dödsskuggans dal, skuggan från Moderaterna that is. (C) är förmodligen Sveriges rikaste parti efter att sålt sina tidningar. "Mitt kungarike för en häst" sade en gång en desperat kung, och jag tror att Centerpartiet och Maud Olofsson är väldigt nära samma desperat handling.

Missa inte att läsa Alliansfritt Sveriges deklaration om att Maud Olofsson dessutom var först med att upptäcka ozonproblemet. Värt varje minut i skrattkramp ni kommer att få, det lovar jag.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:
Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: