onsdag, juni 09, 2010

Moderat konservatism

Moderaterna har som enskilt parti återremitterat frågan kring ett sprututbytesprogram i Stockholm. Detta kan ses som inget mindre än en följetong av Moderat konservatism får svidande kritik från alla övriga partier. Partiets agerande får hård kritik och skapar splittring i den borgerliga alliansen och Folkpartiet kallar agerandet för både ”ynkligt” och ”stötande”. Med all rätt dessutom.


Moderaterna hänvisar till att det finns "viktiga frågor" som måste besvaras innan programmet kan antas, något som alltså inget annat parti anser. Det verkliga motståndet som Moderaterna har är dock något helt annat. Det5 handlar inte om avgörande frågor utan om Moderaternas inställning att ett sprututbytesprogram skulle vara som att ge efter för knarket. Trots bättre vetande vilar man på argument som Filippa Reinfeldts att
"Sprutbytesverksamhet är som att dela ut bantningspiller till anorektiker".

Denna moraliserade inståällning som Moderaterna har kring frågan är häpnadsväckande. Det är precis som att alla problem som finns med alkohol skulle försvinna om vi tog bort alla glas. Att dessa Moderater inte kan inse att det kanske finns andra anledningar till missbruket än själva tillgången gör mig närmast till förbannad. Sedan 1987 så har man i Skåne ett sprututbytesprogram för narkomaner med mycket gott resultat.

Systemet som finns i Skåne är ibland den enda kontakten som dessa missbrukare har med samhället och det är till och med så att missbrukare från Stockholm åker till Skåne för att få sina nya sprutor och genomgå den hälsokontrollen som görs. Något som jag tycker vore en självklarhet även att införa i Stockholm där flest sprutnarkomaner finns, men Moderaterna tycker alltså något annat.

Gammelmedia på detta:
SvD /

Nymedia på detta:
Peter Andersson / Andersson på Kungsholmen / Facade Posse / Livskraft och politik / Kent Persson /


Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: