tisdag, juni 15, 2010

Borgerliga pajaskonster på hög nivå

Den borgerliga regeringen som sitter med hela statsmakten, departementen, statsråden och riksdagen i sin hand har sedan dag ett av regerande krävt oppositionen på svar. Ena dagen det ena, andra dagen det andra. Oavsett en egen misslyckad arbetsmarknadspolitik med en skenade ungdomsarbetslöshet och ett ökat utanförskap så kräver den borgerliga regeringen med Fredrik Reinfeldt i spetsen, svaren från oppositionen.


Orsaken för detta är naturligtvis ganska enkel. Dom vill själva inte svara på frågorna om ökade klyftor, ökad fattigdom hos våra unga, ökande socialbidrag och en cynisk sjukförsäkring. Man vill inte tala om den politiken som den borgerliga regeringen serverar den borgerliga majoriteten i riksdagen, man vill tala om något annat istället. Det är därför man ställer frågorna. Den borgerliga regeringen är att döma av de frågor som man nu rapar ur sig missnöjda med väljarnas prioriterade valfrågor.

Borgerligheten vill tala om skatter, skatter och skatter. Väljarna vill höra hur jobben skall skapas, hur ekonomin skall tryggas och hur sjukvården , skolan ock klimatet skall bli bättre. Reinfeldt vill bland annat att frågor som skatten, jakten på varg och ROT-avdraget skall dominera debatten, och jag förstår honom. Hans egna ord om att "den som klarar frågan jobben vinner valet" ångrar han med all säkerhet nu när det är dags för bokslut över regeringen Reinfeldts cirkusnummer.

När alliansen tog makten 2006 hade Sverige en arbetslöshet på 6,3 procent, detta kallade man då för massarbetslöshet. Alliansen har nu meddelat att om de vinner höstens val, och alla deras satsningar på jobben faller ut, pekar deras prognoser att arbetslösheten kommer ligga på strax över 6 procent i slutet av nästa mandatperiod. Tänk er att vi efter åtta år av borgerligt styre återigen stå på ruta ett. Ruta ett som enligt alliansen själva var massarbetslöshet.

Jag inväntar med spänning när Alliansfritt Sverige, eller någon annan slipad rackare sammanställer alla frågor som alliansen inte är överens om och kräver svar av Reinfeldt inför valet. Så länge kan konstaterar jag att det borgerliga pajaskonsterna och flykten från det egen ansvaret inte finner några gränser och uppnår ständigt nya nivåer.

Gammelmedia på detta:
DN
/ Aftonbladet / Expressen /

Nymedia på detta:
Patrik Öhman / Klubbad säl / Thomas Idenås / Thomas Böhlmark / P.O Kjellberg /
Kent Persson / Peter Andersson /

Krassman / In Your Face

6 kommentarer:

Fd. Sosse sa...

Du kanske har missat finansoron? Du kan ju ockås ta en titt på hur ekonomin ser ut i UK, Spanien, Portugal och framför allt Grekland. Samtliga har eller nyligen haft vänsterregeringar. Men det kanske är alliansens fel det med.
När de sedan gäller utanförskapet har S själva låtit detta skena iväg: Förtidspensioneringar (64 procents ersättning), sjukskrivningar, ams-åtgärder, gardinbytarjobb och friår. Där har vi S-märkt jobbpolitik.

Allians-Patrik sa...

Hm... svara på frågorna istället. Vad vill ni?

Om inte journalisterna gör sitt jobb får väl Allianspartierna försöka göra det åt dem.

Hur blir det med ROT? Ska det avskaffas med en gång eller först när konjunkturen vänt? Skatt på förmögna? Kommer vanligt folk som sålt sitt hus bli av med pengarna? Jobbskatteavdraget? Ska ni in och nalla ytterligare på det under mandatperioden?

För övrigt är Sverige ett av tre länder i hela EU som klarar statsfinanserna med rimliga underskott. Detta trots att kreditmarknaderna fortfarande ställer till det för företagen (som ju utgör något av skattebasen i samhället).

Men just det ja, dumt av mig att skylla på en så fånig sak som global lågkonjunktur. Självklart kommer SSAB:s stålexport att ta fart bara vi höjer bidragen i Sverige.

Krassman sa...

@Fd.Sosse
Vilket nys, syftar du till att de Socialdemokratiska regeringarna i Sverige inte tagit ansvar över ekonomin eller? Du som är gammal Sosse ;-) borde väl veta hur ekonomin såg ut så sent som under regeringen Perssons tid.

2006 var det ett överskott i statsfinanserna på motsvarande 80 miljarder kronor. Detta har på fyra år med borgerligt styre reducerats till ett lika stort underskott. Sedan kan du ju gärna och sitta och peka finger på tidigare utanförskap men jag kan konstatera att det ökat med 70 000 sedan Moderaterna uppfann ordet. Dags att vakna din gamla Sosse och se över dina egna argument och påståenden, det halta nämligen riktigt illa.

@Allians-Patrik
Vad vi vill är att utanförskapet, ungdomsarbetslösheten och klyftorna i samhället skall minska. Vi vill att samhällets resurser fördelas rättvist och att man gör verklighet av allt fint prat om klimat och miljöpolitiken. Vad vill du själv din allians människa? Kan man rösta på alliansen i höstens val förresten?

Tänkt dig vilka stabila statsfinanser Sverige hade haft om man inte hade sänkt skatterna med 100 miljarder då. Då hade vi kanske inte haft bland Europas högsta ungdomsarbetslöshet, skenande socialbidrag. Då kanske vi hade sluppit se att drygt 22 000 fler än året innan fått socialbidrag och unge mellan 18-29 år utgjorde 41 procent av socialbidragstagarna.

Det gått bra för den borgerliga bidragspolitiken måste jag säga. Hellre bidrag än jobb verkar ligga i fokus. Och du Patrik, det är inte lågkonjunkturen som gjort om sjukförsäkringen för att staten skall spara pengar. Det är inte heller den som sänkt ersättningen inom A-kassan. Det är inte heller den som gör att pensionärer och föräldralediga betalar högre skatt än de som jobbar.

Det är inte lågkonjunkturen som tagit bort 40 000 platser inom Komvux och det är inte lågkonjunkturen som tagit bort investeringsbidraget för att bygga hyresrätter. Försök inte skylla allt på lågkonjunkturen nu allians-Patrik. Du framstår som mer oseriös än vad du kanske är.

PeO sa...

Men att försöka blunda och tänka bort lågkonjunkturen är väl ändå lite naivt? Att spela "the blame game" är ju sn gammal S märkt paradgren - allt är alltidf nån annans (läs borgarnas) fel. Anders Borg har jobbat på och ints snackat skit om den där Östros som inte verka ha nåt förtroende alls om man nu får tro "mätningen"...

Henric sa...

Härligt struntprat. Börja med sossarnas löfte inför valet 2002, att de skulle halvera arbetslösheten. Det gick ju sådär... Typ, tvärtom. Detta de mycket goda tiderna till trots. Att nu anklaga Alliansen för en arbetslöshet som stigit under en massiv lågkonjunktur är bara patetiskt. Socialbidrag skriker ni sedan om. Mitt enda svar blir: TITTA PÅ STATISTIKEN bakåt i tiden; så får ni se att de nivåerna som är nu - där var sosseregimen betydligt högre; UNDER EKONOMISKT BÄTTRE TIDER. Ni är ju för fan inte sanna; som inte ens kan hålla ordning på eran egen politik innan ni ger er ut på korståg mot en annan politik.

Steffe P sa...

Vad hände med det där löftet om en saklig valrörelse som nu basuerade ut förut? Gäller det inte S? Eller har den senaste tidens sämre siffor fått er desperation efter makt att ändra er?