onsdag, juni 09, 2010

Är detta Schlingmann-effekten?

Idag så presenterar TV4/Novus sin första väljarbaromter för juni månad. I likhet med tidigare mätningar försöker media blåsa lite glöd i siffrorna och likt förr måla lite nya luftslott med analyserna. Visst hade jag föredragit att vi rödgröna återigen hade en klar majoritet så här 102 dagar innan valet, men så nattsvart som en del rubriker får det att verka är det inte.

Mätningen som nu kavlas ut pekar på att skillnaderna mellan blocken och de två stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna är så liten att den faller inom den statistiska felmarginalen. Endast en förändring inom mätningen är statistiskt säkerställd vilket är Vänsterpartiets. De får i mätningen stöd av 5,0 procent, vilket är en minskning med 1,9 procentenheter jämfört med föregående mätning. Mätningen pekar i alla fall på att valet kommer att bli jämt och att det är små förändringr som nu sker inom opinionen.

Om denna minskning nu skall ses som en effekt av Per Schlingmann och Moderaternas utvecklade strategi att konsekvent utpeka Vänsterpartiet som kommunister och att Lars Ohly kommer att bli Sveriges nya Stalin vet jag inte, men jag tvivlar. Men att de kommer att fortsätta på det spåret är jag allt med övertygad om. Den frågan om varför väljarna skall rösta på något av de mindre borgerliga partierna verkar dock bli allt svårare att svara på. Samtliga av de "tre små blå" backar i denna undersökning och Göran Hägglund och de övriga från verklighetens folk skulle hamna utanför riksdagen om detta ver ett valresultat.

Valet 2006 avgjordes med 2,16 procents maginal till de borgerligas fördel och hur det nu kommer att sluta i höst vet vi på kvällen den 19:e september men att det kommer bli kamp ända in på mållinjen och att den rödgröna oppositionen kommer att vinna är min fulla övertygelse.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:
Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: