onsdag, juni 16, 2010

Regeringen har svikit de skränande studenterna

Idag har underteckand en artikel publicerad i Norrtelje Tidning. Ni finner den här, och för den som inte orkar klicka på länken så bifogar jag den i sin helhet nedan.
-----------------------------------------------------------------------
I dagarna är det närmare 100000 unga som lämnar gymnasiet för att antingen studera vidare eller ta klivet ut på arbetsmarknaden. Visst uppstår det ett och annat ”trafikproblem” när våra städer korkar igen med lastbilsflak fyllda med ungdomar, som är glada och lyckliga över att de tagit studenten, och skränar: ”Fy fan vad vi är bra!” men vad gör väl det?


Varje gång, jag hör den höga musiken och skränandet från dessa sniglande lastbilar med studenter, blir jag glad, till en början i alla fall. Sedan funderar jag på vad som kommer att möta dessa ungdomar. Hur ser det ut med jobb och skola, hur ser det ut med bostäder och har politikerna gjort allt de kunnat för att de kommande generationerna skall ta vid en bättre miljö och ett bättre klimat. Jag önskar jag kunde säga att politikerna hade gjort allt de kan för de skränande studenterna, men det kan jag inte.

Bland de största förlorarna på den borgerliga politiken de gångna fyra åren finner vi nämligen våra unga. I det borgerliga Sverige ges färre unga möjligheten att studera vidare. 2010 finns det 1,5 procent fler högskoleplatser (cirka 5000) än för fyra år sedan. Det kan låta som en höjd ambitionsnivå, men den står sig slätt, eftersom antalet 20-åringar ökat med 20000 under samma period.

Arbetslösheten bland unga var i april hissnande 30,1 procent enligt SCB. Det motsvarar 190000 unga. Tittar man på de säsongsjusterade siffrorna så har antalet arbetslösa ungdomar ökat med 60000 under de fyra åren av borgerligt styre. Den borgerliga regeringens neddragning på komvux har resulterat i att det är 40000 färre utbildningsplatser än för tre år sedan. Antalet unga som tvingas leva på socialbidrag skenar i det borgerliga Sverige. I Stockholm var 40 procent av dem som fick socialbidrag unga vuxna under förra året.

Trots att antalet ungdomar ökat markant så har nybyggandet av hyresrätter halverats under dessa fyra år med borgerligt styre. Antalet påbörjade bostäder under 2009 var det lägsta på elva år. Enligt Boverket så redovisar 75 procent av Sveriges kommuner brist på hyresrätter. Den borgerliga regeringen har lämnat krisen på bostäder helt i marknadens händer, vilket drabbar våra unga särskilt hårt.

Den borgerliga synen på våra unga visar på en cynisk inställning full av fördomar. Fredrik Reinfeldt har uppgett att den höga ungdomsarbetslösheten är en skapad synvilla och hänvisar till att de unga inte får några jobb, eftersom de inte söker några. En liknande retorik och inställning har även Norrtäljes moderata profil, Kjell Jansson, använt under debatten i kommunfullmäktige.

Vi socialdemokrater har en rad aktiva åtgärder för att minska den skenande ungdomsarbetslösheten. Det handlar först och främst att använda arbetsmarknadspolitiken aktivt och gå från passiva insatser till offensivt agerande. Vi vill erbjuda alla arbetslösa ungdomar ett jobb, praktik eller utbildning från dag ett av arbetslöshet. I dag sker detta först efter 90 dagar. Vi vill förbättra studievägledningen och karriärsrådgivningen i gymnasiet.

Vi vill införa traineeprogram inom välfärden så att kommunerna kan anställa unga och planera för de stora pensionsavgångar som kommer att ske inom vår välfärd. Vi tror att fler jobb och bättre utbildningsmöjligheter bygger Sverige strakt. Vi tror inte att sänkta ambitioner såsom sänkta löner och ökad otrygghet i form av längre provanställningar skapar fler jobb för våra unga. Vi tror istället att dessa sänkta borgerliga ambitioner för våra unga på arbetsmarknaden bara leder till sämre resultat.

Kristian Krassman (S)

Inga kommentarer: