fredag, juni 18, 2010

Politik från stenåldern möter framtiden

Den dödsdömde fången i USA, Ronnie Lee Gardner, avrättades genom arkebusering klockan 8.20 svensk tid. Läser på DN.se att Ronnie Lee blev fastspänd vid en svart metallstol med en huva för ansiktet och en måltavla på bröstet. Fem frivilliga ingick i exekutionspatrullen, men bara fyra av gevären är laddade med skarpa skott, för att skyttarna ska tillåtas en viss ovisshet om huruvida de avlossat de dödande skotten eller ej. Tro det eller ej, men detta utspelas alltså 2010.


Ytterligare en person har fått dö genom tillämpningen av en politik från stenåldern som allt sedan den introducerades för människan visat att den inte fungerar. Om nu rättvisa skipats eller de anhöriga till Ronnie Lee Gardner offer känner att de fått upprättelse tvivlar jag. Frågan om dödstraff eller inte borde vara en debatt som man lämnat för länge sedan men det är väl som Albert Einstein skall ha sagt, - Bara två saker är oändliga, universum och den mänskliga dumheten. Men när det gäller universum är jag ännu inte absolut säker.

Men nu kan vi dock se att denna politik från stenåldern närmar sig framtiden, genom Twitter. Det sista hoppet om att avrättningen skulle skjutas upp dog i och med att USA:s högsta domstol bara några timmar före avrättningen nekade att ta upp hans överklagan. Statsåklagare Mark Shurtleff meddelade sitt slutgiltiga avgörande via Twitter. Budskapet löd: "Jag gav just fängelsemyndigheten klartecken att genomföra Gardners avrättning. Må Gud visa honom den nåd han förnekade sina offer". Twitter för att torgföra avrättningar känns lika fräscht som elchocker, lobotomering och homofobi detta nådens år 2010.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / Expressen /

Nymedia på detta:
Apg29 / Biblioteket i Amaurot / Nyheter /

Krassman / In Your Face

5 kommentarer:

Anonym sa...

Barbari

Illwill sa...

Det finns människor som tycker att "staten" (läs: andra...de flesta förstår inte att de själva ingår i "staten") ska betala för allt.

Låt oss ta denna man, Ronnie Lee Gardner, som exempel då du bloggat om honom. Du anser alltså att den amerikanska befolkningen ska betala för hans fängelsevistelse, vård etc tills han dör naturligt i fängelset?

Ok, du har rätt att tycka vad du vill, men om man struntar i "känslor" och ser till fakta i stället. Denna man har begått brutala rån, skjutit ner ett flertal människor vid flera tillfällen där minst två dött och under sin tid i fängelse så har han försökt mörda en till. Denna man anser du att den amerikanska befolkningen ska betala miljonbelopp per år för att hålla i liv.

Stenåldern? Jag förstår inte riktigt hur du resonerar där då det enda som ändrat sig sen stenåldern är kultur/religion och andra sociala påfund. Genetiskt är vi nästan identiska trots allt. Om du försöker påstå att det är framsteg att lägga ner massa resurser på rent negativa inslag...alltså, hehe, då kan jag bara säga att en del saker var bättre förut.

Jag vet att ni Socialbidragsdemokrater alltid ställer er bakom förövare och aldrig på offrens sida, men jag hoppas att ni tillåter mig att tycka annorlunda. För jag kommer välja offret över förövaren varje gång.

Denna man bodde i en stat där de hade dödsstraff för grova brott, han begick grovt brott efter grovt brott...han valde att göra det. Hans offer gick inte vilja nåt. Kanske du som borde växa upp lite och inse att moral/heder/respekt säger att man ska ställa sig på de oskyldiga offrens sida?

David sa...

"Må Gud visa honom den nåd han förnekade sina offer. Och som vi förnekade honom."

Krassman sa...

@Illwill
Om någon döms till fängelse så förväntar jag mig att staten tar det ansvaret. Visst finns det privata fängelser i USA men självklart så betalas detta vi skatterna i USA.

Du verkar inte veta ett skit om vad och vilka "Socialdemokrater" tar ställning för och emot och att på något sett avgöra frågan kollektivt som om det fanns ett politiskt beslut på detta säger en hel del om dina fördommar.

Att du även fixerar dig så vid kostnaderna säger även det något. I Kina har jag hört talasom avrättningar där en räkning skickats till den avrättades anhöriga där man krävt betalning för kulan som använt. Är dett bnågot som du är förespråkare av kanske?

Du kanske borde läsa mitt inlägg och försöka förstå att jag inte försvarar hans brott och att jag skriver om det vansinniga med dödsstraff, istället för att göra ologiska kopplingar och utmåla dig själv som en förespåkare av dödsstraff trots bättre vetande.

Sara sa...

I princip är jag emot dödsstraff, å andra sidan är det svårt att inte tycka att han förtjänade det.

Orka människor som aldrig bättrar sig.