fredag, juni 04, 2010

Rödgrön uppförsbacke

Demoskop presenterar idag sin senaste mätning i Expressen, vilket sannerligen blir en sorglig läsning för oss rödgröna och förhoppningsvis ett uppvaknande. Moderaterna är även i denna mätning Sveriges största parti och vi Socialdemokrater hamnar för första gången under 30 procent. Det borgerliga blocket leder i denna mätning med 6,6 procentenheter, vilket dessutom är en statistiskt säkerställd skillnad mellan blocken.


Kristdemokraterna tangerar fyraprocentsspärren i mätningen och Vänsterpartiet gör även de en mycket låg notering på 4,6 procent. Centerpartiet har ännu inte återhämtat sitt förtroende utan hamnar i mätningen på 4,8 procent. Men det största tappet gör alltså vi Socialdemokrater som backar 3,9 procentenheter, lika mycket som Moderaterna ökar.

Analyserna haglar och det spekuleras i förtroendet för Mona Sahlin och att samarbetet inom det rödgröna gynnar Miljöpartiet mest. Återigen tar spelteorier och förtroendemätningar vid och politiken hamnar i skuggan. 106 dagar kvar till valet idag och nu måste alla vi aktiva inom de rödgröna oppositionen återigen fokusera på berättelsen om vägvalet som Sverige står inför på valdagen. Vi sätter jobben först och jag är helt övertygad om att debatten kring jobben kommer att öka i nu när valrörelsen går in i sin mest aktiva del.

Valet kommer att bli jämt, precis som 2006, men att Sverige står inför ett vägval mellan fler jobb eller ökade klyftor, skattesänkningar på lånade pengar eller satsningar på välfärden skall det inte råda några tvivel om. Den borgerliga alliansen kommer inte att vilja tala om det Sverige som skapats under de fyra åren av borgerlig politik, det är upp till oss att göra det jobbet. Att sedan deras lösning på framtiden "är mer av samma" gör dock vårt jobb lite lättare så vi har alla förutsättningar att lyckas.

Gammelmedia på detta:

Expressen
/ SvD / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Tokmoderaten / Mikael Went / Peter Högberg / Thomas Böhlmark /
Kent Persson / Svensson / Magnus Andersson / Elisabeth Svantesson / Johan Westerholm /

Krassman / In Your Face

6 kommentarer:

Unknown sa...

Moderaterna pratar ofta om att vänstern vill ha ett bidrags Sverige..

Därför kunde det vara ett intressant att kika på socialbidrag i just Stockholm.

Hittade denna information där de problem som finns i samhället fortgår och i flera fall accentueras vid borgare vid makten:

http://affes.wordpress.com/2010/04/28/socialbidrag-%E2%80%93-utrikes-fodda-i-stockholm/

Trevlig helg

Anonym sa...

Jag tycker inte mätningen är så sorglig.

Inte för rödgröna.

Demoskop avvek från sitt mönster och mätte 1177 personer istället för 1000 som de brukar och har gjort i flera år.

Jag har en teori om vad som har hänt. De sitter där med mätningarna runt 1000 pers och de tycker inte om hur det ser ut.

Kanske Kd ligger runt 3,8-3,9 % eller kanske till och med Centern ligger under 4 % och de ser resultatet och säger , det kan vi inte publicera.

Så de kör på tills de är nöjda. De kanske ringer Jönköping som är traditionellt starkt fäste för Kd och Stureplan för Centern.

Skämt å sidor. Det ser lite skummt ut tycker jag, och det skulle varit intressant att se hur resultatet låg när de var runt 1000 personer.

Daniel sa...

Co-sign.

PeO sa...

Ännu en mätning. Det kommer mera som mannen sa. Jag väljer nog att skita i dessa mätningar och vänta tills det verkligen händer. Allt innan dess är spekulationer som börjar bli rent fåniga.

Anonym sa...

Detta vägval du talar om gjordes nog för Sveriges del förra valet. Ett vägval med förändring, förnyelse, framtid som ledord. Inte att som S idag talar om gå tillbaka till ett högskattesamhälle med bidrag som drivkraft och morot. Med en föråldrad retorik och gamla utnötta ideer från 70 talet. Gradvis kommer allt fler att inse att det rödgröna alternativet är att gå tillbaka in i den tid vi lämnat bakom oss. Och när det sedan leds av en så pass svag ledare som Mona Sahlin blir det ju inte bättre. S står nog inför ett stort förnyelsebehov på ldearsidan. Eller snarare ett uppvaknande av det brutalare slaget - kvotering fungerar inte i praktiken. Hitta en ny ledare som kommer med nåt nytt och pensionera Mona och hennes "det är ball att betala skatt och inte bry sig om vart den går" tänkande.

Fd. Sosse sa...

Vi skall inte dra för stora växlar än. Våren -06 ledde vänstersidan i några mätningar. Men när SCB:s stora mätning på 9.000 personer kom i mitten på juni, ledde alliansen. Mitt tips är att vänstersidan leder när den släpps på torsdag. Mätningen är från november till maj. Och vi vet av erfarenhet att så fort Mona öppnar munnen så sjunker S. 3 maj släppte de tre vänstersidan sin suggbudget, och vi vet ju alla vad som hänt efter detta. Även SD har nyligen lämnat sin, vilket garanterat gör att SD växer. Dock är jag helt övertygad om att alliansen vinner i höst och att M går om S. Tänk vilket prestigeförlust för S.