torsdag, april 15, 2010

Lysande slagläge

Ny mätning dagen till ära. Vi kan se att den rödgröna oppositionen fortfarande är störst och Sveriges nya statsminister skulle heta Mona Sahlin om det vore val idag. Ledningen för de rödgröna minskar något (1,9 procent). Mätningen visar på ett lyft för både Kristdemokraterna och Centerpartiet, något som jag förutsätter är temporärt. Tappet hos de rödgröna sker främst av Vänsterpartiet.

Den borgerliga budgeten som presenterades, till larmet av sirener, lämnar ju en hel del mer att önska och att Borgs siffror skulle lyfta alliansen ser jag som ytterst tveksamt. Däremot så ger detta den rödgröna oppositionen ett lysande slagläge. Den första gemensamma budgeten presenteras den 5:e maj och skillnaderna i politiken och att Sverige står inför ett vägval kommer bli allt mer tydligt.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / SvD2 / DN2 / Aftonbladet2 / DN3

Nymedia på detta:
Back Nilsson / Magnus Andersson /
S-Buzz /Maryam Yazdanfar / Helen Pettersson / S-buzz2 /Karin Bergh / Storstad /Essbeck

Krassman, In Your Face

9 kommentarer:

Simon sa...

Alltså vad snackar du om egentligen? KD fick 4,6% i den här mätningen vilket är över spärren och SD blir faktiskt vågmästare med 5% så det blir en borgerlig minoritetsregering som i Danmark. Mona Sahlin ska aldrig bli statsminister!

Anonym sa...

Kristdemokraterna får enligt undersökningen 4,6 procent. Har de ändrat spärren den senaste tiden, eller vad menar du med att de skulle hamna utanför?

Krassman sa...

@Simon - Anonym
Sorry, sorry, my bad. Läste helt enkelt fel. SD kommer dock aldrig bli vågmästare. SD har meddelat att de aldrig tänker stödja en regerings som ledas av Mona Sahlin. Bara ett block att stödja med andra ord.

brodeur sa...

Fanatsi eller dålig på matte. Hur skall din kära Mona kunna regera när SD+Aliansen är störst?

Svara på det och du vinner en Toblerone.......

Krassman sa...

@Brodeur
Ha, den var väl lätt. Fredrik Reinfeldt har sagt att han aldrig kommer att göra sig beroende av SD. De kommer med andra ord att lägga ner sina röster i Riksdagen när den rödgröna majoriteten lägger sitt förslag till regering. Märk väl, ett regeringsförslag har aldrig fallit i Riksdagen.

Vid omröstningen fordras inte någon uttrycklig majoritet för talmannens förslag. I stället gäller regeln att om mer än hälften av riksdagens ledamöter, det vill säga minst 175, röstat mot förslaget är det förkastat. I annat fall är det godkänt.

En illustration till hur regeln fungerar är tillkomsten av den så kallade regeringen Ullsten i oktober 1978. Då röstade 39 ledamöter från Folkpartiet för att godkänna talmannens förslag medan 66 från Moderaterna och Vänsterpartiet kommunisterna röstade emot. 215 ledamöter från Socialdemokraterna och Centerpartiet avstod från att rösta. Talmannens förslag godkändes alltså, trots att så få ledamöter aktivt röstat för regeringen Ullsten.

Skicka min Toblerone (vit med mandel och honung) till Kristian Krassman Utanbro 2010
760 10 Bergshamra

Simon sa...

Att alliansen skulle ge upp makten bara för att de blir beroende av SD är en löjlig grej att säga, du underskattar politikernas maktkåthet, se bara hur det gick i Danmark.

http://www.youtube.com/watch?v=ZBMrBBMy6Gc

Anonym sa...

Det blir nog inga pengar över till nya reformer sedan alliansen har uppfyllt förra vallöftena att sänka bensinskatten och ta bort (otyget som ersatte) fastighetsskatten

Cattis sa...

Du har blivit utmanad på:
http://projektpariktigt.blogspot.com/2010/04/utmning-varfor-skall-jag-rosta-pa-ditt.html
//Cattis

Mr M sa...

Om nu SD blir vågmästare kommer Regringen Reinfeldt att avgå. SD får då välja om de vill att Reinfelddt eller Sahlin bildar regering. Om SD då väljer Reinfeldt, sitter Alliansen kvar. Det vikigaste för en regering är att få igenom vår- respektive höstbudgeten. Skall den falla krävs att rödgröna+SD har ett gemensamt budgetförslag. Sen kan SD sitta och gny om stoppad invandring och minareterförbud. För i sakfrågor kan regeringen göra upp med MP och t.o.m. S. Och en sak som är säker: S skall inte öppna munnen. De har själva kramlat sig kvar i regeringställning med passivt stöd av V, under hur många mandatperioder som helst. Detta även under den tiden V var öppet kommunistiskt och hyllade både Staling, Hitler och Mao.